Kortikosteroidit tehoavat keuhkokuumeeseen

Tutkijat summaavat, että lyhytaikaisen kortikosteroidihoidon avulla keuhkokuumepotilaiden elintoiminnot vakiintuivat nopeammin kuin ilman sitä.

Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan keuhkokuumepotilaiden tila koheni nopeammin kortikosteroidikuurin avulla.

Satunnaistetussa lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa oli mukana 785 potilasta, joista puolet sai keuhkokuumeeseen (ei sairaalasyntyinen) seitsemän päivän ajan 50 mg prednisonia, puolet lumelääkettä. Päätetapahtumana seurattiin sitä, kuinka monessa päivässä potilaan elintoiminnot vakiintuvat.

Prednisoniryhmässä potilaiden tilan vakiintumisen mediaani oli kolme päivää. Lumeryhmässä tila vakiintui 4,4 päivässä.

Haittavaikutuksissa oli vain vähän eroja. Prednisoniryhmän potilailla oli lumeryhmää enemmän hyperglykemiaa, joka hoidettiin insuliinilla.

Tutkijat summaavat, että lyhytaikaisen kortikosteroidihoidon avulla keuhkokuumepotilaiden elintoiminnot vakiintuivat nopeammin kuin ilman sitä. Kortikosteroideihin liitetyt haittavaikutukset olivat harvinaisia. Niinpä kortikosteroidien käyttö keuhkokuumepotilailla olisi tämän tutkimuksen valossa sekä hyödyksi potilaalle että taloudellisesti järkevää.

Mahdollisesti sovellettavissa vaikeimpiin tapauksiin

HUS:n infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen pitää tutkimustulosta mielenkiintoisena, mutta arvioi, ettei se vielä ole siirrettävissä kliiniseen käyttöön.

– Kortikosteroideja on aikanaan tutkittu keuhkokuumeen hoidossa, mutta tutkimustulokset ovat edelleen ristiriitaisia.

Järvinen arvioi, että kortikosteroidit voisivat olla hyödyksi lähinnä osastolla hoidettavien tapausten hoidossa, kun nykyisin kortikosteroideja ovat saaneet lähinnä tehohoidossa olleet potilaat.

– Puolella tähän tutkimukseen osallistuneista potilaista oli hyvin vaikea keuhkokuume.

Järvisen mukaan on hyvä huomata myös, että kaikkia tutkimukseen osallistuneita hoidettiin pneumokokkiin tehoavalla mikrobilääkityksellä.

– On tärkeää, että pahin taudinaiheuttaja on mikrobilääkityksellä katettu.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää aiheesta:
Vakava kotisyntyinen keuhkokuume
Pitkäaikainen poskiontelotulehdus