"Köyhä kuolee syöpään ja varakas syövän kanssa"

Vaurailla asuinalueilla esiintyy erilaisia syöpätyyppejä kuin köyhillä alueilla. Tutkimuksen mukaan 32 syöpätyyppiä 39:stä on yhteydessä sosioekonomisiin tekijöihin.

Vaurailla asuinalueilla esiintyy erilaisia syöpätyyppejä kuin köyhillä alueilla, todetaan Cancer-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Esimerkiksi Kaposin sarkoomaa sekä kurkunpään, kohdunkaulan ja maksan syöpiä esiintyy enemmän köyhillä alueilla. Melanooma sekä kilpirauhas- ja kivessyövät ovat yleisempiä varakkaammilla alueilla.

Tutkimuksen mukaan 32 syöpätyyppiä 39:stä on yhteydessä sosioekonomisiin tekijöihin. Kaikkia syöpätyyppejä verratessa eroa ei ole.

Köyhempien alueiden syöpätyypit ovat harvinaisempia kuin varakkaampien alueiden kasvaintaudit, mutta niissä on korkeampi kuolleisuus. Tutkija Francis Boscoen mukaan todennäköisimmin "köyhä kuolee syöpään ja varakas syövän kanssa".

Tutkijat vertasivat USA:n köyhimmillä alueilla asuvaa väestöä vauraimpien alueiden väestöön. Tutkimusaineisto pohjautui noin kolmeen miljoonaan vuosien 2005 ja 2009 välillä todettuun kasvaimeen sekä alueeseen, jolla asuu noin 40 % Yhdysvaltain väestöstä.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lähde:
Cancer-lehti

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva:
Panthermedia