KRP: Esitutkintaa ei aloiteta kevytsavukeasiassa

Poliisia pyydettiin tutkimaan, ovatko tupakkateollisuuden edustajat syyllistyneet rikoksiin kevytsavukkeiden markkinoinnissa.

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa kevytsavukeasiassa, koska esitutkinnan käynnistämiselle ei ole perusteita, tiedottaa KRP.

Asiasta tehtiin syyskuussa tutkintapyyntö, jossa poliisia pyydettiin tutkimaan ovatko Suomen tupakkateollisuuden edustajat syyllistyneet rikoksiin markkinoidessaan kevytsavukkeita vuosina 1972–2002.

Tutkintapyynnön takana oli lähes 20 lääkäriä. Mukana olivat muun muassa lääkintöneuvos Liisa Elovainio, dosentti Kristiina Patja, professori Pekka Puska, ylilääkäri Matti Rautalahti, professori Kari Reijula, professori Arja Rimpelä ja tutkimusjohtaja Jaakko Tuomilehto. Tutkintapyynnön laittoi liikkeelle oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Aurejärvi. Yhteensä allekirjoittajia oli 34.

Allekirjoittajien mukaan tupakkayhtiöt markkinoivat kevytsavukkeita vaarattomina tai vähän haitallisina, vaikka ne tiedettiin yhtä tappaviksi kuin muut savukkeet. Näin ollen yhtiöt olisivat syyllistyneet törkeisiin terveyden vaarantamisiin, törkeisiin pahoinpitelyihin ja murhiin.

Poliisin mukaan tupakkayhtiöiden johtohenkilöiden vastuuta tupakoitsijoiden sairastumisesta on käsitelty aiemmin useissa oikeusasteissa ja lainvoimaisissa tuomioissa on katsottu, etteivät tupakkayhtiöt ole olleet tuottamusvastuussa eivätkä tuotevastuulain mukaisessa ankarassa vastuussa tuomioissa tarkoitettujen kantajien sairastumisesta.

Esitetyssä tutkintapyynnössä ei KRP:n mukaan ollut mitään uusia selvityksiä tai perusteita, joita ei olisi ollut aiemmin oikeudessa käsitellyissä tapauksissa. Tutkintapyynnössä ei myöskään esitetty, keihin henkilöihin rikokset olisivat kohdistuneet. Keskusrikospoliisin mukaan pyynnön perusteella ei näin ollen ole syytä epäillä rikosta tai rikoksia, joten siksi esitutkintaa ei käynnistetä.

Hollannissa tehtiin kesällä vastaava rikosilmoitus neljää suurta tupakkayhtiötä vastaan.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa