Lääkeväärennös­rikos EU-maissa laajeni

Esimerkiksi infuusiona käytettävän lääkkeen kuiva-aine on korvattu nesteellä ja pakkaukset on sen jälkeen palautettu rinnakkaisjakeluun useissa Euroopan maissa.

EU-maissa ja muun muassa Suomessa pari viikkoa sitten havaitut rintasyöpälääke Herceptinin (tras­tutsumabi, Roche) väärennöstapaukset ovat levinneet ainakin kahteen muuhun lääkevalmisteeseen.

Juuri ennen kuin Euroopan lääkevirasto (EMA) Lontoossa sulki ovensa viikoksi pääsiäisloman vuoksi, se ilmoitti väärennetystä keuhkosyöpälääke Alimtasta (pemetreksedi, Lilly) ja muun muassa nivelreuman ja psoriaasin hoitoon käytetystä Remicadesta (infliksimabi, MSD).

Alkuperäiset, hinnaltaan kalliit lääkevalmisteet on todennäköisesti varastettu Italiassa ja niiden sisältö on korvattu väärennöksillä. Infuusiona käytettävän lääkkeen kuiva-aine on muun muassa korvattu nesteellä ja pakkaukset on sen jälkeen palautettu rinnakkaisjakeluun useissa Euroopan maissa.

Fimean mukaan Roche Oy:n Suomen markkinoille tuomien Herceptin-valmisteiden, Eli Lillyn tuomien Alimta-valmisteiden ja MSD Finland Oy:n tuomien Remicade-valmisteiden osalta ei tällä hetkellä ole tiedossa mitään poikkeavaa, ja valmisteita on normaalisti saatavilla potilaiden hoitamiseen.

Julkaistu Lääkärilehdessä 18/14.

Lähde:
EMA (16.4. ja 17.4.2014)
Fimea

Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori

Kuva:
Panthermedia