Liikkumiseen houkutteleva ympäristö tukee vanhusten kävelykykyä

Ympäristö, jossa on ulkoliikuntaan houkuttelevia elementtejä, tukee vanhusten kävelykyvyn säilymistä.

Ympäristö, jossa on ulkoliikuntaan houkuttelevia elementtejä, tukee vanhusten kävelykyvyn säilymistä, kävi ilmi Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutetussa tutkimuksessa.

– Ikääntyneet, joiden kodista oli esteetön pääsy ulos ja joiden lähiympäristössä oli ulkoilureittejä sekä muita ulkoiluun motivoivia tekijöitä, liikkuivat enemmän ja olivat siten vähemmän alttiita kävelyvaikeuksien ilmaantumiselle, tohtorikoulutettava (TtM) Johanna Eronen kertoo Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin 261:tä jyväskyläläistä 75–81-vuotiasta henkilöä yhteensä runsaan kolmen vuoden ajan. Lähtötilanteessa kenelläkään heistä ei ollut vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä, mutta lähes puolelle ilmaantui kävelyvaikeuksia seurannan aikana.

Ulkona liikkumisen mahdollistava ympäristö näytti estävän kävelyvaikeuksien kehittymistä: tulokset osoittivat, että mitä useampi ulkona liikkumista edistävä tekijä lähiympäristöstä löytyi, sitä paremmin kävelykyky säilyi.

– Kun ulos on helppo lähteä ja lähiympäristö mahdollistaa mieluisan ulkoilun, on arkeen helppo sisällyttää sopiva päivittäinen annos liikuntaa. Sopiva ympäristö tukee fyysisesti aktiivista elämäntapaa, Eronen toteaa.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Tutkimustulokset on julkaistu European Journal of Aging -lehdessä.

Kuva: Pixmac