Liitto: Ota tuoksuyliherkkä huomioon

Allergia- ja astmaliitto saa runsaasti tuoksuttomuuteen liittyviä vaikuttamispyyntöjä. Liitto kerää nyt nimiä nettiadressiin tuoksuyliherkkien huomioimiseksi.

Tuoksuyliherkkyys ei ole harvinainen ongelma. Allergia- ja astmaliiton mukaan suomalaisista jopa 40 prosenttia on tuoksuyliherkkiä, eli saa voimakkaita keskushermoston ja hengityselinten oireita tuoksuaineista.

Oireilun taustaa ei täysin ymmärretä, koska yliherkkien ihmisten hengityselimet eivät ole allergisesti herkistyneet. Tuoksuyliherkät ihmiset ovat yleensä keski-ikäisiä ja ongelma on kehittynyt vähitellen.

Liitto kertoo saaneensa useita tuoksuttomuuteen liittyviä vaikuttamispyyntöjä. Tämän takia liitto ja sen paikallisyhdistykset järjestävät lokakuussa Tuoksuton viikko -kampanjan tuoksuyliherkkien elämänlaadun parantamiseksi.

Hajuherkkyys vaihtelee

Liiton koulutuspäällikkö ja allergianeuvoja Anne Vuorenmaa muistuttaa, että tuoksuyliherkälle voimakkaat tuoksut ovat epämiellyttäviä missä tahansa asioidessa.

– Emme tavoittele tuoksutonta maailmaa. Sen sijaan haluamme, että jokainen kiinnittää huomiota tuoksutuotteiden käyttöön. Tuoksuttomuudella tai hyvin maltillisella tuoksujen käytöllä osoitat huomaavaisuutta niitä kohtaan, jotka oireilevat tuoksuista, hän toteaa.

Liitto muistuttaa myös, että toisen puolesta ei voi arvioida tuoksun oikeaa määrää tai sopivuutta. Yksi oireilee voimakkaasti hajuvedestä, toinen ei kestä huuhteluaineen tiettyä tuoksua ja kolmas kärsii kaikista keinotekoisista tuoksuista.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa kaikkia tuoksuttomuudesta kiinnostuneita allekirjoittamaan adressin. Riittävän nimimäärän myötä kampanja kohdennetaan haluttuun teemaan.

Mitä tehdä, jos epäilee olevansa yliherkkä tuoksuille?

➤ Mene lääkäriin ja pyydä allergia- ja terveystutkimusta.

➤ Muista, että kyseessä ei ole psyykkinen sairaus vaan poikkeavan voimakas reaktiotapa tuoksuun.

➤ Poista kotoa kaikki turhat kemikaalit.

➤ Ymmärrä, että ympäristön täydellinen hajuttomuus ei ole mahdollista. Onneksi luonnontuoksut haittaavat tuoksuyliherkkiä yleensä vähemmän.

➤ Kerro ongelmastasi kotona ja työpaikalla. Vain silloin muut voivat ottaa tarpeesi huomioon.

➤ Lääkkeitäkin voi kokeilla. Joillakin auttaa antihistamiini, toisilla nenäsuihkeet. Ne, jotka saavat päänsärkyä tuoksuärsykkeistä, saattavat hyötyä särkylääkkeen otosta heti ärsykkeen havaitsemisen jälkeen.

Lähde:
Allergia- ja astmaliitto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia