Liittyykö sappikiviin syöpää?

Kaikkia vatsaontelon syöpiä löytyi sappikivitautia sairastaneilta jonkin verran enemmän kuin ilman sappikiviä.

Otsikon kysymykseen voi vastata heikosti kyllä ainakin, jos kyseessä on sappirakon syöpä. Mutta mikä on muiden syöpäkasvaimien ja sappikivien yhteys?

Tanskalaiset tutkijat seurasivat isoa väestökohorttia (n = 5 928), jolle tehtiin vuosina 1982–92 vatsan kaikukuvaus sappikivien toteamiseksi. Vuonna 2014 aineisto ajettiin ristiin kansallisen syöpärekisterin tietokannan kanssa. Seuranta-aika oli siis 25 vuotta.

Sappikiviä löytyi 10 %:lta väestöstä (591/5 928), ja seuranta-aikana 3,2 % joutui sappirakon poistoleikkaukseen. Kaikkia vatsa-ontelon syöpiä löytyi sappikivitautia ­sairastaneilta jonkin verran enemmän kuin ilman sappikiviä (11,2 % vs. 6,6 %). ­Erityisesti nousevan koolonin syöpä näytti liittyvän sappikiviin (myös ilman kolekystektomiaa), muut syöpätyypit eivät niin merkittävästi. Rintasyövällä oli myös heikko yhteys sappikivitautiin (10,6 % vs. 7,4 %).

Havainto on mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä kausaalinen, ja assosiaationkin syyt ovat spekulatiivisia. Tutkijat pohtivat, onko syynä kolesterolin muuttunut aineenvaihdunta tai hormonitoiminnan häiriöt. Kolekystektomia tehtiin vain murto-osalle seuratuista potilaista, joten se ei selitä yhteyttä. Luultavasti aihe stimuloi jatko­tutkimuksia, sillä erityisesti länsimaissa lisääntynyt kolorektaalisyöpä on vilkkaan tutkimuksen kohteena.

Shabanzadeh DM ym. Association between screen-detected gallstone disease and cancer in a cohort study. ­­Gastroenterology 2017;152:1965–74.e1.

Kirjoittaja:

Hannu Paajanen

gastrokirurgian professori

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 24/2017.