Liittyykö sappikiviin syöpää?

Kaikkia vatsaontelon syöpiä löytyi sappikivitautia sairastaneilta jonkin verran enemmän kuin ilman sappikiviä.

Liittyykö sappikiviin syöpää? Kuva 1 / 1

Otsikon kysymykseen voi vastata heikosti kyllä ainakin, jos kyseessä on sappirakon syöpä. Mutta mikä on muiden syöpäkasvaimien ja sappikivien yhteys?

Tanskalaiset tutkijat seurasivat isoa väestökohorttia (n = 5 928), jolle tehtiin vuosina 1982–92 vatsan kaikukuvaus sappikivien toteamiseksi. Vuonna 2014 aineisto ajettiin ristiin kansallisen syöpärekisterin tietokannan kanssa. Seuranta-aika oli siis 25 vuotta.

Sappikiviä löytyi 10 %:lta väestöstä (591/5 928), ja seuranta-aikana 3,2 % joutui sappirakon poistoleikkaukseen. Kaikkia vatsa-ontelon syöpiä löytyi sappikivitautia ­sairastaneilta jonkin verran enemmän kuin ilman sappikiviä (11,2 % vs. 6,6 %). ­Erityisesti nousevan koolonin syöpä näytti liittyvän sappikiviin (myös ilman kolekystektomiaa), muut syöpätyypit eivät niin merkittävästi. Rintasyövällä oli myös heikko yhteys sappikivitautiin (10,6 % vs. 7,4 %).

Havainto on mielenkiintoinen, mutta ei välttämättä kausaalinen, ja assosiaationkin syyt ovat spekulatiivisia. Tutkijat pohtivat, onko syynä kolesterolin muuttunut aineenvaihdunta tai hormonitoiminnan häiriöt. Kolekystektomia tehtiin vain murto-osalle seuratuista potilaista, joten se ei selitä yhteyttä. Luultavasti aihe stimuloi jatko­tutkimuksia, sillä erityisesti länsimaissa lisääntynyt kolorektaalisyöpä on vilkkaan tutkimuksen kohteena.

Shabanzadeh DM ym. Association between screen-detected gallstone disease and cancer in a cohort study. ­­Gastroenterology 2017;152:1965–74.e1.

Kirjoittaja:

Hannu Paajanen

gastrokirurgian professori

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 24/2017.

Oletko jo lukenut nämä?