Lomautukset uuvuttavat Päijät-Hämeessä

Kaiken kaikkiaan lomautuksilla on ollut varsin kielteinen vaikutus työilmapiiriin ja työhyvinvointiin. Koko henkilökunnan sairauspoissaolot olivat syyskuun loppuun mennessä lisääntyneet 2,2 prosenttia.

Mittaviin lomautuksiin päätynyt Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä on joutunut lyhentämään ja perumaan lääkärien lomautuksia. Töiden kasaantuminen on kuitenkin uuvuttanut lääkäreitä.

Päijät-Hämeen lomautukset ovat yhdet suurimmista kunnissa ja kuntayhtymissä tänä vuonna. Lomautusten arvioitiin alun perin koskevan noin 2 400:aa työntekijää, mutta peruutusten takia ne koskevatkin noin 1 750:tä työntekijää.

Lääkärien pääluottamusmies Talvikki Koskue arvioi, että lomautukset koskevat lopulta vajaata 280:tä lääkäriä. Lomautukset alkoivat keväällä ja jatkuvat vuoden loppuun saakka.

– Vatsaelinkirurgien lomautukset ­peruttiin työvoimavajeen takia jo varhaisessa vaiheessa, ja reumalääkärien lomautuksia lyhennettiin alkuperäisestä, Koskue kertoo.

Etenkin pienet erikoisalat kärsivät

Lääkärien palaute lomautuksista on ollut Talvikki Koskuen mukaan kauttaaltaan negatiivissävytteistä.

– Osa on selvästi uupuneita, koska lomautusten takia töitä kasaantuu. Vaikutukset tuntuvat varsinkin pienillä erikoisaloilla, joilla on muutenkin lääkärivajetta, kuten reumatologialla ja neurologialla. Kontrollikäyntijonot pitenevät. Työkiire ja paine on lisääntynyt kaikissa henkilöstöryhmissä.

Kaiken kaikkiaan lomautuksilla on hänen mukaansa ollut varsin kielteinen vaikutus työilmapiiriin ja työhyvinvointiin. Koko henkilökunnan sairauspoissaolot olivat syyskuun loppuun mennessä lisääntyneet 2,2 prosenttia. Erityisesti ovat lisääntyneet sairauslomat mielenterveysongelmien takia, 22,9 prosenttia. Työtapaturmien määrä on lisääntynyt 8,6 prosenttia.

– Lääkärit ja koko muu henkilökunta ovat venyneet ja tehneet työnsä kaikesta huolimatta hyvin ja ammattitaidolla, Koskue toteaa.

Käyntejä siirtyy, leikkausmäärä supistuu

Vielä keväällä arvioitiin, että Päijät-­Hämeen lomautusten takia siirtyisi lähes

9 000 poliklinikkakäyntiä. Lomautusten peruminen ja lyhentäminen on kuitenkin pienentänyt lukua.

– Poliklinikkakäyntejä siirtyy arviolta 7 000, koska esimerkiksi syöpätautien poliklinikan lomautukset on peruttu ja ­äitiyspoliklinikan lomautuksia lyhennettiin tuntuvasti, Koskue sanoo.

Myös leikkausmäärät ovat pienentyneet. Keskusleikkausyksikössä ja päiväkirurgisessa yksikössä on tänä vuonna tehty noin 500 leikkausta vähemmän kuin vastaavana ­aikana viime vuonna. Lomautusten lisäksi syynä on henkilöstövaje.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mukaan yt-neuvotteluja kävi ­lokakuun lopussa yli sata kuntaa tai kuntataustaista yhteisöä. Vuoden alusta lähtien henkilöstöään on lomauttanut viisitoista kuntaa ja neljä kuntataustaista yhteisöä.

Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva:
Panthermedia
Kuva on kuvituskuva

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/14