Maallikkodefibrillaattorista on jo ollut hyötyä sydänpysähdystilanteessa

Maallikkodefibrillaattoritoiminnan tarkoituksena on lyhentää hoidon aloittamisviiveitä sydänpysähdystilanteessa. Jokainen minuutti hoidon alkamisvaiheessa merkitsee huonompaa ennustetta toipumisen suhteen.

Päijät-Hämeen alueella vuosi sitten aloitettu maallikkodefibrillaatoritoiminta on jo osoittautunut onnistuneeksi hankkeeksi, kerrotaan sosiaali- ja terveysyhtymän tiedotteessa. Maallikoiden käyttöön tarkoitettuja opastavia defibrillaattoreita on hankittu alueelle 12. Laitteita on muun muassa liikenneasemilla, kauppakeskuksissa, hotelleissa ja urheiluopistolla. Laitteiden hankinnasta ovat vastanneet yhteisöt itse. Maallikkodefibrillaattoritoiminnan tarkoituksena on lyhentää hoidon aloittamisviiveitä sydänpysähdystilanteessa, jossa jokainen minuutti hoidon alkamisvaiheessa merkitsee huonompaa ennustetta sydänpysähdyksestä toipumisessa.


Ensimmäinen Päijät-Hämeessä tiedossa oleva onnistunut maallikkodefibrillaattorilla hoidettu sydänpysähdys tapahtui Stora Enson Heinolan Fluting tehtaalla alkukesästä 2013. Laitteen oikeaoppisella käytöllä lyhennettiin viivettä spontaanin verenkierron palautumiseen noin viidellä minuutilla. Defibrillaattoria tilanteessa käytti teollisuuslaitoksen henkilökunnan jäsen, joka oli saanut koulutuksen laitteen käyttöön kaksi viikkoa aiemmin. Sydänpysähdyksen saanut henkilö on toipunut sydänpysähdyksestä kaiken kaikkiaan hyvin.

Valtakunnallinen defibrillaattorihakemisto löytyy osoitteessa: www.defi.fi. (Rekisteri ei ole vielä ajantasainen Päijät-Hämeen osalta.) Sydänpysähdyspotilaan ensimmäinen auttaja on yleensä maallikko. Nykyaikaisten neuvovien puoliautomaattisten defibrillaattoreiden avulla myös maallikko voi defibrilloida. Puoliautomaattiset defibrillaattorit tunnistavat kammiovärinän ja ohjaavat käyttäjäänsä defibrilloimaan ääni-, kuva- ja valo-ohjeiden avulla. Laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.