Makeutusaineiden käyttö lisää diabeteksen vaaraa?

Aineet eivät hajoa ihmisen ruoansulatuksessa, vaan ne kulkeutuvat maha-suolikanavan läpi lähes muuttumattomina.

Israelilaisessa koe-eläimiin ja aikuisiin ihmisiin pohjautuvassa tutkimuksessa pääteltiin, että runsas sokeria korvaavien kalorittomien makeutusaineiden käyttö muun muassa painon pudotukseen lisää lihavuuden ja diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa makeutusaineina olivat muun muassa sakariini, sukraloosi, aspartaami, asesulfaami ja neotaami, jotka on hyväksytty käyttöön eri maissa.

Aineet eivät hajoa ihmisen ruoansulatuksessa, vaan ne kulkeutuvat maha-suolikanavan läpi lähes muuttumattomina. Matkalla ne vaikuttavat suoraan suoliston mikrobimaailmaan muuttaen sen rakenteita ja toimintamalleja, mistä seuraa glukoosi-intoleranssi. Tämä selittäisi lisääntyneen taipumuksen lihavuuteen ja diabeteksen puhkeamiseen, kun makeutusaineita käytetään runsaasti ja jatkuvasti. Lisääntyneistä riskeistä on saatu vihiä jo aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta vaikutusmekanismi on jäänyt selvittämättä.

Lähde:
www.nature.com (17.7.2014), Nature 2014;doi:10.1038/nature13793 ja www.medpagetoday.com (22.9.2014)

Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori

Kuva:
Panthermedia