Masennuspotilaat suuressa itsemurhavaarassa heti kotiutumisen jälkeen

Masennuksen lisäksi etenkin skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö liittyvät itsemurhariskiin, yhdysvaltalaistulokset osoittavat.

Masennusta ja muita mielenterveysongelmia sairastavat ovat tavallista alttiimpia tekemään itsemurhan pian sairaalahoidosta kotiutumisen jälkeen. Masennuksen lisäksi etenkin skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö liittyvät itsemurhariskiin, yhdysvaltalaistulokset osoittavat.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka mielenterveyspotilaiden itsemurhariskin on tiedetty kohoavan sairaalahoidon jälkeen, tutkijat eivät ole tienneet, mitkä mielenterveysongelmat ovat tässä mielessä suurin riski.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1,8 miljoonan yhdysvaltalaisen sairaalarekisteritietoihin. Potilaista 770 000 oli tarvinnut sairaalahoitoa mielenterveysongelmiin ja loput somaattisiin, ei mielenterveyteen liittyviin sairauksiin.

Mielenterveyspotilaat tekivät itsemurhan sairaalahoitoa seuraavien kolmen kuukauden aikana selvästi todennäköisemmin kuin muut potilaat. Mielenterveyspotilaiden itsemurhariski oli suuri etenkin, jos potilas ei ollut avohoidon piirissä ennen sairaalahoitoa.

Tutkijat laskivat, että vuoden aikana sadastatuhannesta masennuspotilaasta 235 tekee itsemurhan pian sairaalahoidon jälkeen, kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevista 216 ja skitsofreniaa sairastavista 168. Muilla potilailla vastaava luku on vain 12.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä mielenterveysongelmaisten suurentuneesta itsemurhavaarasta sairaalahoidon jälkeen ja auttavat tunnistamaan potilaita, jotka todennäköisesti ovat suurimmassa vaarassa. Tutkimuksen tuloksia kannattaa silti tulkita varovasti, sillä aineisto kattoi vain 370 itsemurhatapausta.

Tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Lähde: Short-term Suicide Risk After Psychiatric Hospital Discharge. Jama Psychiatry 2016;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2016.2035.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia