Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle

Tutkijoiden mukaan pitkälle edennyttä munuaissairautta potevia diabeetikoita ei pitäisi lääkitä metformiinilla.

Kroonista munuaissairautta sairastavien ei pitäisi käyttää metformiini-diabeteslääkettä, tutkijat varoittavat. Heidän tutkimuksensa perusteella metformiini voi suurentaa näiden potilaiden kuolleisuutta.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa 800 metformiinilääkityksellä olevaa potilasta verrattiin 2 400 verrokkiin, jotka eivät käyttäneet metformiinia. Kaikki potilaat sairastivat aikuistyypin diabetesta ja pitkälle edennyttä munuaissairautta.

Kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, metformiinia käyttäneiden potilaiden riski menehtyä kaksivuotisen seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi kuin verrokkien. Riski oli sitä korkeampi mitä suurempia metformiiniannoksia potilas sai. Metformiiniryhmäläisistä menehtyi 53 prosenttia ja verrokeista 41 prosenttia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät selvänä, että metformiinin käyttöön liittyy huomattavia riskejä tässä potilasryhmässä. Tämän vuoksi pitkälle edennyttä munuaissairautta potevia diabeetikoita ei pitäisi lääkitä metformiinilla.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Lue lisää metformiinista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;8:605–614

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.