Muistisairaiden laulu äidille

Laulua kuuntelemalla ymmärtää, että äidin opit kulkevat mukana koko elämän ajan.

"Kun olin pieni ja jos isä poissa äiti vastasi kaikesta. Huolehti kodin, toi perheelle leivän, kasvatti meitä lapsia. Äiti loi hengen kotiin ja opetti tekemään työtä, ojensi auttavan käden jättäen sydämeen jäljen." Näin alkaa Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä Virtaa -musiikkikerhossa tehty laulu.

Laulun sanoitus pohjautuu muistisairaiden kerholaisten omiin kertomuksiin äidistä ja äitiydestä. Laulua kuuntelemalla ymmärtää, että äidin opit kulkevat mukana koko elämän ajan. Ne säilyvät mielessä, vaikka moni muu asia unohtuisikin.

Oulussa kehitetty Muistoista Musiikiksi -menetelmä osoittaa, että muistisairauteen sairastunut ihminen pystyy luomaan ja oppimaan uusia asioita. Artikkelin siitä, miten menetelmä toimii, löytyy täältä.

Menetelmän kehittäjä Maaret Meriläinen korostaa, että elämä ei lopu muistisairaus-diagnoosiin. Muistisairas ihminen pystyy moniin asioihin – kuten tekemään ja esittämään laulun äidistä.

– Musiikkivideolla on kuvia kerhomme jäsenistä. Se näyttää, minkälaisia asioita olemme tehneet ja kuinka mukavaa meillä on ollut yhdessä. Menetelmä sai muuten viime torstaina (7. toukokuuta) TERVE-SOS palkinnon, hän sanoo.

Potilaan Lääkärilehti onnittelee palkinnosta ja toivottaa kaikille hyvää äitienpäivää.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Kuvakaappaus videolta