Nämä sairaudet aiheuttavat eniten menetettyjä elinvuosia

Suomessa eniten elinvuosia menetetään iskeemisten sydänsairauksien, aivoverenkierron häiriöiden, Alzheimerin taudin ja keuhkosyövän takia.

Keskimääräinen eliniän odote on kehittynyt suotuisasti sekä Suomessa että maailmalla. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan tilanne vaihtelee kuitenkin huomattavasti eri maissa, kerrotaan UKK-instituutin tiedotteessa.

Suomessa eniten elinvuosia menetetään iskeemisten sydänsairauksien, aivoverenkierron häiriöiden, Alzheimerin taudin ja keuhkosyövän takia. Maailmalla lista on hieman erilainen: iskeemiset sydänsairaudet, aivoverenkierron häiriöt ja alempien hengitysteiden sairaudet.

Eniten terveitä elinvuosia vähentävät maailmalla alaselkä- ja niskakivut, aistielinsairaudet, depressio, raudanpuute anemia, ihosairaudet ja diabetes. Suomen osalta vastaavan listan kärkipäähän edellisten lisäksi sijoittuivat myös kaatumiset ja migreeni. Suhteellisesti eniten osuuttaan oli kasvattanut Suomessa diabetes.

Suomessa riskitekijöitä, jotka aiheuttavat eniten kuolemia ja sairauksien kanssa elettyjä elinvuosia, olivat kohonnut verenpaine, ravitsemukseen liittyvät riskitekijät, alkoholi ja huumeet, tupakointi, ylipaino/lihavuus, kohonnut verensokeri, kohonnut kokonaiskolesteroli ja vähäinen fyysinen aktiivisuus. Globaalisti tärkeimmät sairauksia aiheuttavat riskitekijät olivat korkea verenpaine, tupakointi, kohonnut verensokeri, ylipaino/lihavuus sekä lasten aliravitsemus.

Keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä on maailmanlaajuisesti pidentynyt 61,7 vuodesta (1980) 71,8 vuoteen vuonna 2015. Suomessa vastaava luku oli naisilla 84,4 vuotta ja miehillä 78,5 vuotta. Vaikka keskimääräinen eliniän odote on kehittynyt suotuisasti, tilanne vaihtelee huomattavasti eri maiden välillä. Esimerkiksi Syyriassa miesten odotettavissa oleva elinikä lyheni yli 11 vuodella vuosien 2005 ja 2015 välillä ollen 62,6 vuotta.

Washingtonin yliopisto toteutti yhteistyössä laajan tutkijaverkoston kanssa Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors 2015 -tutkimuksen. Tutkimuksesta julkaistiin 6 artikkelin sarja arvostetussa Lancet-tiedelehdessä. Suomesta tutkimukseen osallistui UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Lähteet:
Global Burden of Disease
Suomen tulokset
UKK-instituutin tiedote

Kuva: Panthermedia