Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla enemmän luunmurtumia

Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla enemmän luunmurtumia Kuva 1 / 1

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavat saattavat olla tavallista suuremmassa luunmurtumien vaarassa, tuore brittitutkimus osoittaa. Riski havaitaan halki elämän.

Diabetes Care -lehden julkaisema tutkimus perustuu 30 000 nuoruustyypin diabetesta sairastavan 0–89-vuotiaan ja 300 000 terveen seurantatietoihin vuosilta 1994–2012.

Luunmurtumien riski oli suurin nuoruustyypin diabetesta sairastavilla 60–69-vuotiailla miehillä ja 40–49-vuotiailla diabeetikkonaisilla. Verrattuna samanikäisiin terveisiin heidän riskinsä saada mikä tahansa luunmurtuma oli noin kaksinkertainen ja lonkkamurtuman riski lähes kuusinkertainen.

Nuoruustyypin diabetekseen liitetty suurentunut luunmurtumariski havaittiin kaikissa ikäryhmissä, myös lapsilla, mutta riskit olivat huomattavasti pienempiä kuin aikuisilla ja iäkkäillä. Suuri osa murtumista oli alaraajojen murtumia.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi