Osaatko kertoa hätäkeskukselle mökkisi koordinaatit?

Harva mökkivieras osaa kertoa hätäkeskukselle tarkan osoitteen, puhumattakaan koordinaateista.

Suomen Punaisen Ristin mukaan suuri osa onnettomuuksista tapahtuu kotona tai vapaa-ajan asumuksessa. Silti harva mökkivieras osaa kertoa hätäkeskukselle tarkan osoitteen, puhumattakaan koordinaateista. Eipä mökin tarkka paikka ole aina selvä mökin omistajallekaan.

Suomen Punaisen Ristin sivuilla on mahdollista tulostaa turvataulu, jonka voi kiinnittää näkyvälle paikalle. Tauluun kirjoitetaan mökin osoite, koordinaatit ja mökin omistajan puhelinnumero. Tällöin mökkivieraskin voi hälyttää paikalle apua. Turvataulu kannattaa käydä läpi myös lasten kanssa.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan tarkat osoitteet puuttuvat mökin lisäksi usein seuraavista paikoista: saaristo, uimaranta, retkeilymaja, laavu, metsästysmaja ja leikkipuisto. Tällaisille paikoille olisi myös hyvä viedä tietoa tarkasta sijainnista.

Sijainnin koordinaatit voi selvittää esimerkiksi Hätäkeskuslaitoksen koordinaattipalvelusta. Koordinaateissa oleva astemerkki tarkoittaa astetta ja yhdellä heittomerkillä (`) tarkoitetaan minuutteja.

Esimerkiksi WGS84-koordinaatit, N 61°29.099` E 021°47.959`, luetaan näin: 61 astetta, 29 piste 099 minuuttia pohjoista leveyttä ja 21 astetta, 47 piste 959 minuuttia itäistä pituutta.

Hätäkeskuksen puhelinnumero on 112.

Lähde:
Suomen Punainen Risti
Hätäkeskuslaitos

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia