Osallistu valokuvaketjuun ja tuo näkymätön näkyväksi

Kun keskityt havainnoimaan kesääsi loman, työarjen tai vaikkapa vaikean elämäntilanteen keskeltä, mitä sellaista omalle elämällesi merkityksellistä näet, jonka haluaisit muistaa paremmin myös silloin, kun kesä on ohi?

Viime kesänä alkanut Potilaan Lääkärilehden kesäperinne jatkuu. Myös tänä kesänä avataan kesävalokuvien ketju, jota kommentoi ja sparraa voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Ohessa Savolaisen ajatuksia kuvaketjusta.

Valokuvaamista voisi oikeastaan ajatella läsnäoloharjoituksena. Valokuvatessa keskityn havainnoimaan, mikä on minulle tärkeää muistaa jatkuvasti ohi kulkevasta elämästäni. Valokuvatessa kuvaaja pysähtyy juuri käsillä olevaan hetkeen, katsomaan tietoisemmin. Hän poimii näkyville sen, mikä tavallisesti jää piiloon kiireen ja rutiinien taa. Kuvaajana kehittyminen on herkkyyttä näköaistille. Voisinko nähdä uusin silmin myös ihan tutut, jokapäiväiset asiat?

Onnellisuus ei ehkä koskaan ole ihan täydellistä ja vailla säröjä. Arjessa moni tärkeä asia voi kuitenkin jäädä oman sokeuteni vuoksi näkymättömiin. Näenkö sen arvokkuuden ja kauneuden, joka on epätyypillistä tai itsestään selvää? Huomaanko läheisteni hienovaraiset viestit? Huomaanko lapsen, puolison tai oman vanhempani kiinnostuksenkohteet? Annanko huomioni heidän maailmalleen juuri silloin, kun arjen merkityksellinen hetki olisi käsillä? Entä olenko yhteydessä niihin asioihin, jotka ovat osa omaa ydinminuuttani? Millaisissa asioissa minun on toteuduttava, jotta voin riittävän hyvin?

Kesäkuvaketjun teema on ”näkymätön arvokas näkyväksi”.

Kun keskityt havainnoimaan kesääsi loman, työarjen tai vaikkapa vaikean elämäntilanteen keskeltä, mitä sellaista omalle elämällesi merkityksellistä näet, jonka haluaisit muistaa paremmin myös silloin, kun kesä on ohi?

Kuvaa itsellesi näkyväksi lupauksia niistä asioista, joita haluat elämässäsi vahvistaa. Poimi valokuvissa esille se näkymätön, jota haluat vaalia. Mikä on sinulle arvokasta?

Lähetä sinulle merkityksellinen valokuva pienen tarinan kera yhteiseen valokuvaketjuun. Kun kuvissasi on muita ihmisiä, kysythän heiltä luvan!

Jos kuvassasi on myös muita ihmisiä, voit pyytää heiltä kuvaan oman perustelun omasi lisäksi. Kaksi eri ihmistä näkee ja ymmärtää saman valokuvan merkityksen ihan eri tavalla. Voit saada hienon vuoropuhelun aikaiseksi kysymällä läheisiltäsi: mikä on sinulle tärkeää – miten sinä ymmärrät kuvan merkityksen.

Ihanaa kesää ja innostavia havainnoimisen hetkiä kuvaamiseen!

Kirjoittanut:
Miina Savolainen
www.voimauttavavalokuva.net

OSALLISTU KUVATAPAHTUMAAN TÄÄLLÄ.