Pärnänen: Valinnanvapauslain aikalisä auttaa maakuntaorganisaatioita

"Onko kaikkialla yhtä hyvät mahdollisuudet valita? Vastaus on, että ei ole eikä tule."

Perustuslakivaliokunnan kesäkuinen päätös palauttaa sote-uudistus valinnanvapauslain osalta takaisin valmisteluun auttaa maakuntaorganisaatioita, koska työhön saatiin näin lisäaikaa, sanoo Lääkäriliiton Politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

– Valmistelu useimmissa maakuntaorganisaatioissa on käsitykseni mukaan jo nyt hyvässä vauhdissa, mutta lisäajan ansiosta kiire väheni nyt.

Pärnäsen toiveissa on, että maakuntaorganisaation rakentamisessa maakuntien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kannalta oleelliset toimijat otetaan mukaan valmisteluun.

– Lääkäriliitto kantaa huolta siitä, että lääkärikunnan asiantuntemusta ja osaamista käytetään hyväksi näiden maakuntaorganisaatioiden ja niiden tulevan sote-toiminnan valmistelussa, olipa se lopullinen lainsäädäntö mitä tahansa.

Lääkäriliitto aikookin kutsua maakuntaorganisaatioiden valmistelussa mukana olevia liiton edustajia koulutustilaisuuteen Helsinkiin lokakuun 10. päivä.

Palvelut taattava kaikille

Tässä vaiheessa sote-uudistuksen oikeat kasvot pysyvät, ainakin vielä, osittain piilossa. Varmaa lienee, että valinnanvapaus tulee olemaan osa kokonaisuutta jatkossakin, mutta ilman pakkoyhtiöittämistä.

– Se miten maakunnat toimivat, yhtiöittävätkö ne toimintaa vai eivät tästä huolimatta, on toisen tarinan paikka.

Pärnänen jatkaa, että kaikesta huolimatta punaisen langan on säilyttävä eli sote-palvelut pitää turvata uudistuksessa kaikille. Se ei tarkoita sitä, että jokaisella kansalaisella on yhtä monta vaihtoehtoa valittavana.

– Perustuslakivaliokunnassa on käyty keskustelua siitä, että onko kaikkialla yhtä hyvät mahdollisuudet valita. Vastaus on, että ei ole eikä tule. Yhdenvertaisuutta ei ole se, että joka puolella maata on yhtä monta toimijaa valittavana, vaan se, että jokainen saa tarpeensa mukaiset sote-palvelut.

Siihen kiteytyykin koko sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarpeellisuus.

– Ongelmana on, että ihmisillä ei ole mahdollisuus saada palveluita yhdenvertaisesti. Siksi se uudistus pitää tehdä.

Näillä näkymin sote-uudistus lykkääntyy vuoteen 2020 ja maakuntavaalit ensi vuoden lokakuuhun.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Lue myös:

Valinnanvapauslaki valmisteltava uudelleen

Valinnanvapauslaki uhkaa murentua perustuslakivaliokunnan hampaissa

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.