Perifeerinen valtimonkovettumatauti on tappava

Kolmen vuoden eliniänennuste perifeerisessä valtimotaudissa on pahimmillaan 33 prosenttia.

Huono eliniänennuste yhdistyi voimakkaasti säärten valtimoiden, ei niinkään suurempien valtimoiden kuten reisi- ja lonkkavaltimoiden, ateroskleroosiin Juho Jalkasen väitöstutkimuksen mukaan. Hän havaitsi, että kolmen vuoden eliniänennuste perifeerisessä valtimotaudissa on pahimmillaan vain 33 prosenttia.

– Ainoastaan pahanlaatuisiin syöpiin, kuten haima- ja maksasyöpiin, sairastuneilla on huonompi eliniänennuste kuin tällä alaraajojen ateroskleroosia sairastavalla potilasryhmällä, Jalkanen toteaa.

Lisäksi Jalkanen osoitti, että jalkojen kriittiseen valtimoverenkierron häiriöön liittyy yleinen, koko elimistön käsittävä tulehdustila, joka osaltaan voi selittää tautiin liittyvän korkean kuolleisuuden.

– Kyseessä ei siten ole pelkkä jalan oire, vaan koko kehon käymistila, johon kaivataan kipeästi uusia hoitomuotoja.

Raajojen valtimotauti on yleinen

Vähäisestä tunnettuudestaan huolimatta raajojen ateroskleroosi on erittäin yleinen ikääntyvässä väestössä, ja sen esiintyvyys on koko ajan hiljalleen lisääntynyt. Joka viides kansalainen saa taudin 80 ikävuoteen mennessä.

Vuodessa noin 15 prosenttia tapauksista johtaa taudin äärimmäiseen muotoon, jalan kriittiseen iskemiaan. Nyt saadun tutkimustiedon valossa kriittisessä iskemiassa jalan elinkelpoisuus on uhattuna.

– Jalka sietää kuitenkin hapen puutetta paremmin kuin sydän, joten tämän ja huonon tunnettuuden vuoksi hoitoon hakeudutaan yleensä myöhään, Jalkanen kertoo.

Hänen mukaansa kriittinen iskemia tunnetaan huonosti. Jopa yleislääkäreiden on vaikea tunnistaa tautia, ja monesti potilaan hoitoon pääsy viivästyy. Lisää alan tutkimusta, yleistä tietämystä ja resursointia siis tarvitaan.

LL, KTM Juho Jalkasen väitöskirja Clinical and molecular manifestations of lower limb peripheral artery disease tarkastetaan Turun yliopistossa 10.11.2017.

Kirjoittaja:

Ulla Toikkanen

toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 6.11.2017.