Pirkanmaalta löydetty jälleen A-hepatiittitartuntaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu loppukeväästä viisi tuoretta suomalaisperäistä A-hepatiittitartuntaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu huhti-toukokuussa viisi suomalaisperäistä A-hepatiittitartuntaa. Kolmessa tapauksessa viruskanta on sama kuin muualla Euroopassa viime vuonna alkaneessa epidemiassa.

Hepatiitti A -viruksen aiheuttama tarttuva keltatauti oli Suomessa yleinen vielä 1950-luvulla, mutta nykyään se on harvinainen. Oireita ovat kuume, pahoinvointi, vatsavaivat, ripuli, joskus keltaisuus. Taudin itämisaika on noin kuukausi, mutta voi venyä jopa 50 vuorokauteen. Tarttuvimmillaan virus on noin viikkoa ennen oireiden alkamista. Sairastuneiden perheenjäsenet suojataan A-hepatiittirokotuksella tai immunoglobuliinilla.

Tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on tänä keväänä raportoitu parikymmentä A-hepatiittia yhdeksästä sairaanhoitopiiristä.

Vuonna 2002 oli HUS-piirissä laajempi epidemia, ja koko maan tapausluku nousi lähes 400:aan. Viime vuonna tapauksia raportoitiin kaikkiaan 41. Useimmiten tartunta on saatu ulkomailta.

Euroopassa ilmenneissä epidemioissa tartunnan lähteeksi on epäilty pakastemarjoja. Evira suosittelee, että ulkomaisia pakastemarjoja käytetään vain kuumennuksen jälkeen.

THL:n ohje torjuntatoimista hepatiitti A -tartunnan yhteydessä löytyy verkosta.

Samanlaisia uutisia kerrottiin jo viime vuonna. Silloin Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin maalis-huhtikuussa kaksi tuoretta A-hepatiittitartuntaa. Lue juttu täältä.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kirjoittanut:
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva:
Panthermedia