Hepatiitti A:ta kotimainen ryvästymä

Tartuntatautirekisteriin on tänä vuonna ilmoitettu jo 17 hepatiitti A-tapausta. Poikkeuksellista on kotimaisten tartuntojen suuri osuus. Ylimääräisiin rokotuksiin ei silti ole THL:n mukaan vielä tarvetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tänä vuonna jo 17 hepatiitti A-tapausta. Niistä kaksi on vahvistettu saadun Egyptistä. Tapauksista 11 on koti­maista alkuperää, neljä tartunta­lähdettä on vielä selviämättä.

Poikkeuksellista on kotimaisten tartuntojen suuri määrä. Aiempina vuosina kotimaasta on saatu 1–5 tartuntaa vuodessa.

– THL ja Evira ovat mukana ­pohjoismaisessa yhteistyössä, jossa selvitetään tartuntalähteitä, sillä pakastemarjoista on sairastuttu viime kuukausina myös muualla Skandinaviassa. Toistaiseksi tartuntalähteistä ei ole selvyyttä, kertoo ylilääkäri Tuija Leino.

Hepatiitti A:n itämisaika on jopa 50 vuorokautta, joten esimerkiksi syötyä ruokaa ei ole tallella tartuntalähteen selvittämiseksi. Pakaste­marjat ovat kuitenkin tärkein ­yhteinen nimittäjä valtaosalla Pohjoismaiden sairastuneista. Marjalaadusta ei ole tarkempaa tietoa, sillä moni on nauttinut marjasekoituksia tai erilaisia smoothieita.

– Evira suosittaakin kaupan ­pakastemarjojen kuumentamista aina ennen niiden nauttimista, Leino sanoo.

Ylimääräisiin A-hepatiittirokotuksiin ei Leinon mukaan kuitenkaan ole tarvetta, vaan voimassa ovat normaalit suositukset.

Välimeren eteläpuolisiin maihin, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan suositellaan rokotusta, samoin pitkiin oleskeluihin Baltiassa ja Itä-Euroopassa.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 19/13.

Lue myös: Uusia kotimaisia hepatiitti A -tartuntoja Pirkanmaalla