Uusia kotimaisia hepatiitti A -tartuntoja Pirkanmaalla

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu maalis-huhtikuussa kaksi tuoretta hepatiitti A -tartuntaa. Yhteyttä ulkomaisiin pakastemarjoihin epäillään.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu maalis-huhtikuussa kaksi tuoretta A-hepatiittitartuntaa, jotka eivät liity toisiinsa, kerrotaan sairaanhoitopiirin tämän aamuisessa tiedotteessa. Tapausten epäillään olevan yhteydessä ulkomaisiin pakastemarjoihin. Selvitykset on käynnistetty yhteistyössä THL:n kanssa.

Kotimaisia tartuntoja on todettu myös muualla Suomessa. Valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yhdeksän tapausta helmikuusta 2013 lähtien. Myös Tanskassa epäillään pakastemarjojen levittäneen hepatiitti A -virusta.

A-hepatiittivirus voi päästä marjoihin saastuneen kasteluveden välityksellä. Tartunta marjoihin voi myös johtua poimijoiden huonosta käsihygieniasta. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee joko keittää kahden minuutin ajan tai ainakin pitää kuumana vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa.

Oireina pahoinvointi, kuume ja keltaisuus

Hepatiitti A tarttuu tavallisimmin ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Virus voi tarttua myös henkilöstä toiseen, mutta tällöin henkilöt ovat yleensä olleet läheisessä kosketuksessa toisiinsa. Puutteellinen käsihygienia lisää tartuntariskiä. Itämisaika on 15–50 vuorokautta. Ensimmäiset oireet ovat yleensä ruokahaluttomuus ja pahoinvointi. Sairastuneella voi olla myös kuumetta ja vastakipua. Ihon keltaisuutta havaitaan muutaman päivän kuluttua ensioireista. Maksaentsyymit nousevat reippaasti akuutin infektion aikana. Pienillä lapsilla A hepatiitti A voi olla oireeton.

A-hepatiittion Suomessa harvinainen tartuntatauti. Tapauksia on todettu viimeisten kolmen vuoden aikana vuosittain 11–14 ja valtaosa niistä on ollut ulkomailla saatuja tartuntoja. Pirkanmaalla todettiin viime vuonna yksi A-hepatiittitapaus, joka liittyi matkailuun.

Rokote suojaa hyvin

Hepatiitti A -rokote suojaa hyvin tartunnalta ja sitä suositellaan riskialueille matkustettaessa. Jo yksi rokoteannos tuo riittävän suojan kahden viikon kuluttua. Kaksi puolen vuoden – vuoden välein otettua rokoteannosta suojaa A-hepatiitilta vähintään 20 vuotta.

Tartunta selviää vasta-ainetutkimuksella. Sairastuneiden perheenjäsenet suojataan rokotuksella tai immunoglobuliinilla.

Kuva: Panthermedia

Lue myös: Viranomaiset selvittävät levittävätkö pakastemarjat hepatiitti A:ta