Polven kokotekonivelleikkaus muita nivelrikkohoitoja parempi

Polven kokotekonivelleikkauksia tehdään paljon, mutta niiden tehoa verrattuna muihin, ei-kirurgisiin hoitoihin on tutkittu vähänpuoleisesti.

Kokotekonivelleikkaus on muita hoitomuotoja tehokkaampi nivelrikon hoidossa, mutta leikkaukset aiheuttavat enemmän haittavaikutuksia. Moni potilas paranee hyvin myös ilman leikkausta, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

Polven kokotekonivelleikkauksia tehdään paljon, mutta niiden tehoa verrattuna muihin, ei-kirurgisiin hoitoihin on tutkittu vähänpuoleisesti.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa sata polven kohtalaista tai pahaa nivelrikkoa potevaa satunnaistettiin kokotekonivelleikkaukseen tai vertailuryhmään, jossa nivelrikkoa hoidettiin liikunnan, ruokavaliomuutosten ja laihduttamisen sekä kipulääkitysten ja tukipohjallisten avulla. Myös leikkauspotilaat saivat muita hoitoja leikkauksen jälkeen.

Vuoden mittaisen seurannan päättyessä leikkaushoitoa saaneet kokivat kipunsa lievittyneen enemmän, minkä lisäksi heidän toimintakykynsä parani enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Heistä kuitenkin selvästi useammat kohtasivat vakavia haittavaikutuksia kuten laskimotukoksia tai pahaa polven jäykkyyttä. Lisäksi verrokkiryhmäläisistä valtaosa sai hoidoistaan niin hyvän avun, että pärjäsivät ilman polvileikkausta.

Suomessa polven nivelrikko suositellaan hoidettavaksi ensisijaisesti ei-kirurgisin keinoin, ja leikkauksia harkitaan vasta, kun kivut ja toimintakyky eivät muuten parane. Tällöinkin leikkauksen tukena käytetään muita hoitoja. Kokotekonivelleikkausten lisäksi polven nivelrikkoa hoidetaan lievemmillä leikkaushoidoilla, mutta niiden hyödyt on kyseenalaistettu.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
NEJM 2015;373:15971606

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.