Polven puhdistusleikkauksista enemmän haittaa kuin hyötyä

Tulosten perusteella näyttää yhä varmemmin siltä, että polven artroskooppinen puhdistusleikkaus ei auta keski-ikäisiä tai sitä vanhempia polvikivusta kärsiviä, eikä niitä siksi pitäisi potilaille tehdä.

Keski-ikäisten ja iäkkäämpien polvikipuja hoidetaan usein polven artroskooppisella puhdistusleikkauksella, vaikka tutkimusten mukaan se ei potilaita juurikaan auta. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan puhdistusleikkauksista on potilaille jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa ja sen perusteella polven puhdistusleikkaus lievittää potilaiden kipuja vain hieman ja hyöty vähitellen katoaa puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Puhdistusleikkaus ei myöskään paranna potilaiden toimintakykyä ja saattaa aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia kuten laskimoveritulppia, keuhkoveritulppia ja pahimmillaan kuoleman.

Tulosten perusteella näyttää yhä varmemmin siltä, että polven artroskooppinen puhdistusleikkaus ei auta keski-ikäisiä tai sitä vanhempia polvikivusta kärsiviä, eikä niitä siksi pitäisi potilaille tehdä. Leikkaushoitoa parempi vaihtoehto olisi liikunta sekä mahdollisten liikakilojen karistaminen.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa potilaille oli tehty osittainen nivelkierukan poisto, puhdistusleikkaus tai molemmat. Leikattuja verrattiin lumeleikkaukseen satunnaistettuihin tai polvikipujen ei-kirurgisia hoitoja saaneisiin.

Lue myös:
"Leikkaus auttaa aina" – vai auttaako polvikulumassa?

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ 2015;350:h2747

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.