Psykoosilääkkeet vähentävät skitsofreenikoiden kuolleisuutta

Sen sijaan bentsodiatsepiinien käyttö saattaa suurentaa kuolleisuutta.

Psykoosilääkitykset ja masennuslääkitykset pidentävät skitsofreniaa sairastavien elinikää, tuore tutkimus vahvistaa. Bentsodiatsepiinien käyttö saattaa sen sijaan suurentaa kuolleisuutta, ruotsalaisaineistoihin perustuvat tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa käytettiin 21 000:n 16–65-vuotiaan skitsofreniapotilaan rekisteritietoja. Tiedot kuolleisuudesta kerättiin vuosilta 2006–2010.

Verrattuna potilaaseen, joka ei ollut psykoosilääkityksellä, kohtalaisia tai suuria psykoosilääkeannoksia saavan riski menehtyä seurannan aikana oli 15–40 prosenttia pienempi. Masennuslääkkeitä käyttävien kuolleisuus oli puolestaan 15 prosenttia pienempää ja suuria masennuslääkeannoksia saavien 29 prosenttia pienempää kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet masennuslääkkeitä.

Rauhoittavia bentsodiatsepiini-lääkkeitä käyttävien kuolleisuus oli 74 prosenttia suurempaa kuin potilaiden, jotka eivät käyttäneet bentsodiatsepiineja.

Skitsofreniaa sairastaa noin 50 000 suomalaista. Verrattuna normaaliväestöön skitsofreniaa sairastavat kuolevat yleensä nuorempina. Kuolleisuus on suurinta potilailla, jotka eivät käytä psykoosilääkkeitä, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Psychiatry 2015:DOI:10.1176/appi.ajp.2015.15050618

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.