Puhuva tupakka-aski voisi auttaa lopettamaan

Skotlantilaiset yliopistotutkijat ovat kehittäneet puhuvan savukeaskin muistuttamaan tupakoinnin vaaroista. Erityisesti nuorimpiin tupakoitsijoihin varoitukset näyttivät vaikuttavan.

Skotlantilaisen Stirlingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet tupakka-askin, josta kuuluu tupakoinnin vaaroista varoittava viesti joka kerta, kun askin avaa. Pakkauksessa on käytetty samanlaista teknologiaa kuin laulavissa syntymäpäiväkorteissa.

Tutkijat saivat inspiraation tupakkayhtiöiltä, joiden tavoitteena on houkutella kuluttajia pakkausten ulkonäöllä. He halusivat selvittää, toimisiko sama taktiikka yhtiöitä vastaan ja kannustaisiko se ihmisiä lopettamaan tupakoinnin.

Hedelmättömyysvaroitus sai miettimään

Tutkijat liittivät savukeaskeihin kaksi erilaista viestiä. Toinen tarjosi puhelinnumeroa, josta saisi apua tupakoinnin lopettamiseen, ja toinen varoitti tupakoinnin vähentävän hedelmällisyyttä. Askeja testattiin 16–24-vuotiailla naisilla.

Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset sanoivat, että varsinkin varoitus tupakoinnin vaikutuksesta hedelmällisyyteen oli pysähdyttävä. Etenkin 16–17-vuotiaat sanoivat sen saaneen heidät pohtimaan tupakoinnin lopettamista.

Erään tutkimukseen osallistuneen vapaaehtoisen mukaan nauhoitetut varoitukset voisivat saada ihmiset lopettamaan tupakoinnin pelkästään siksi, että ne ovat niin raivostuttavia. Toinen taas arveli, että niihin tottuisi.

Tutkimusta on tarkoitus jatkaa suuremmalla ryhmällä, johon kuuluu yli 16-vuotiaita naisia ja miehiä.

Pakkausten muuttaminen vaatisi Britanniassa uutta tupakkalainsäädäntöä.

Mentolikielto etenee Euroopassa

EU-maiden terveysministerit hyväksyivät 26. kesäkuuta EU-komission direktiiviesityksen, jolla on määrä kieltää makuaineiden kuten mentolin käyttö savukkeissa ja säilyttää nuuskakielto.

Terveysministerit torjuivat vaatimuksen ohuiden savukkeiden täyskiellosta. Jatkossa ne on kuitenkin pakattava normaalikokoisiin pakkauksiin. Ministerit kannattivat kaikkiin tupakka-askeihin myös nykyistä suurempia varoitusmerkintöjä tupakoinnin haitoista.

Seuraavaksi EU:n tupakkatuotedirektiiviä käsittelee europarlamentti. Direktiivi on määrä hyväksyä vuonna 2014, ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuosina 2015–2016. Sen jälkeen jäsenmailla on 18 kuukautta muuttaa omat säädöksensä direktiivin mukaisiksi. Halutessaan jäsenmaat voivat tehdä direktiiviä tiukempiakin säädöksiä.

Euroopan unionin jäsenmaiden 500 miljoonasta asukkaasta polttaa arviolta 28 prosenttia ja 700 000 kuolee vuosittain tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin.

Sirpa Kulonen, toimittaja

Lähteet: BBC, Daily Mail, STM, YLE

Kuva: Panthermedia

Lue lisää:

Sähkötupakka määritellään lääkkeeksi Britanniassa

EU kaavailee mentolisavukkeiden kieltoa ja varoituskuvia tupakka-askeihin