Puolukka ja muut marjat ovat suomalaista superruokaa

Olet varmasti kuullut, että marjat ovat terveellisiä, mutta tiedätkö miksi?

Suomalaiset marjat, kuten puolukka ja mustikka ovat vitamiinipommeja.
Adobe
Suomalaiset marjat, kuten puolukka ja mustikka ovat vitamiinipommeja.

Marjat ovat kiinteä osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomessa syödään eniten mansikoita, herukoita, mustikoita, puolukoita, lakkoja ja tyrniä.

Marjat ovat helppoja syödä ja niitä on saatavilla suhteellisen helposti.

Marjat auttavat myös painonhallinnassa. Ne sisältävät muun muassa C-vitamiinia, kaliumia ja liukoista kuitua, jotka hyödyttävät painoaan tarkkailevia.

Marjojen lisääminen ruokavalioon lasketaan mukaan myös kasvisten puoli kiloa päivässä ­-suositukseen.

Nykyään tiedetään, että marjat ovat myös todellista superruokaa. Ne sisältävät paljon terveyttä edistäviä aineisosia.

Marjojen poimiminen on myös hyödyllistä liikuntaa ja metsässä oleskelu vaikuttaa suotuisasti kehoon ja mieleen.
Adobe
Marjojen poimiminen on myös hyödyllistä liikuntaa ja metsässä oleskelu vaikuttaa suotuisasti kehoon ja mieleen.

Miksi marjat ovat terveellisiä?

Marjoilla on monia terveysvaikutuksia. Tiedetään esimerkiksi, että marjat sisältävät flavonoideja ja muita polyfenoleita. Nämä alentavat verenpainetta ja parantavat veren rasva-arvoja nillä, joilla on suurentunut riski sydän- ja verisuonitauteihin.

Ne laskevat myös LDL-kolesterolia ja vaikuttavat edullisesti verihiutaleiden toimintaan.

Marjat saattavat ehkäistä myös syöpää.

Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi karpalo (ja mahdollisesti myös puolukka) ehkäisevät virtsatieinfektioiden uusiutumista. Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että marjan yhdisteet estävät bakteerien takertumista limakalvoille.

Marjoissa on myös runsaasti C-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä. Eniten sitä löytyy ruusunmarjasta, mutta myös mustaherukasta ja tyrnistä. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä.

Marjoista saa runsaasti kuitua ja energiapitoisuus on pienempi kuin hedelmillä.

Viime aikoina tutkijoita on kiinnostanut suomalaisista marjoista erityisesti puolukka. Siitä on saatu hyviä tuloksia muun muassa matala-asteisen tulehduksen hoidossa sekä lihavuuden hoidossa.

Tyrnimarjalla on osoitettuja vaikutuksia limakalvoihin, silmiin ja tulehdusvasteeseen.

Korjattu 16.5. HDL-kolesteroli LDL-kolesteroliksi.