Raskaana olevien kannattaisi syödä kalaa

Viikoittainen kalan syöminen raskauden aikana on hyväksi sikiön neuropsykologiselle kehitykselle.

Viikoittainen kalan syöminen raskauden aikana on hyväksi sikiön neuropsykologiselle kehitykselle, tuore espanjalaistutkimus vahvistaa. Suomessa raskausajan ruokavalioon suositellaan ainakin kaksi kala-ateriaa viikossa.

Espanjalaisten tulokset perustuvat 1 600 äidin ja heidän lastensa seurantatietoihin. Lasten kognitiivisia kykyjä testattiin ensimmäisen kerran heidän ollessaan vuoden ikäisiä ja uudelleen viisivuotiaana.

Kalaa raskauden aikana viikoittain syöneiden lapset saivat neuropsykologisissa testeissä keskimäärin parempia tuloksia kuin lapset, joiden äidit söivät kalaa harvoin tai eivät lainkaan. Varsinkin suurten ja rasvaisten kalojen syöminen liittyi parempaan testimenestykseen.

Kalansyömiseen liitetyt hyödyt eivät olleet kovin suuria, mutta ne tukevat nykysuosituksia, joiden mukaan kalan olisi hyvä kuulua raskaana olevien ruokavalioon. Kaikkea kalaa ei silti pidä syödä, sillä osa kaloista voi sisältää paljon elohopeaa. Esimerkiksi haukea on tästä syystä vältettävä kokonaan raskauden aikana. Myös muita petokaloja suositellaan syötävän vain rajoitetusti. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja meritaimenta voi raskauden aikana syödä enintään 1–2 kertaa kuukaudessa, suomalaisasiantuntijat suosittavat.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Maternal Consumption of Seafood in Pregnancy and Child Neuropsychological Development: A Longitudinal Study Based on a Population With High Consumption Levels American Journal of Epidemiology 2016

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia