Riittääkö lihavuus yksin sydäntaudin riskiksi?

Lihavuus ja metabolinen oireyhtymä yhdessä ovat merkittäviä sydäntaudin riskitekijöitä, mutta myös lihavuus on yksinkin yhteydessä sydäntaudin riskiin, kertoo tuore tanskalaistutkimus.

Lihavuus ja metabolinen oireyhtymä yhdessä ovat merkittäviä sydäntaudin riskitekijöitä, mutta myös lihavuus on yksinkin yhteydessä sydäntaudin riskiin, kertoo Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistu tanskalaistutkimus.

Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksessa seurattiin 71 527 ihmisen painoa ja terveydentilaa 3.6 vuotta. Tutkimusryhmässä ilmaantui 634 sydäninfarktia (MI) ja 1 781 iskeemistä sydänsairautta (IHD).

Tutkimus halusi selvittää, riittävätkö pelkkä ylipaino tai lihavuus yksinään näiden sydänsairauksien riskitekijäksi ja mikä on metabolisen oireyhtymän merkitys yhdistettynä liikapainoon.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Seurannassa havaittiin, että infarktin riski (hazard ratio) verrattuna normaalipainoisiin ryhmässä, joilla ei ollut metabolista oireyhtymää oli ylipainoisilla 1,26 (95 %:n LV, 1,00–1,61) ja lihavilla 1,88 (1,34–2,63). Mikäli ihmisellä oli metabolinen oireyhtymä, infarktin riski oli normaalipainoisilla 1,39 (95 %:n LV 0,96–2,02), ylipainoisilla 1.70 (1,35–2,15) ja lihavilla 2,33 (1,81–3,00).

Iskeemisen sydäntaudin saaneiden ryhmässä tulokset olivat samansuuntaiset, mutta riskit vähäisempiä. Tanskalaistutkijat arvioivatkin, että riippumatta metabolisesta oireyhtymästä ylipaino ja lihavuus ovat yksinäänkin etenkin sydäninfarktin riskitekijöitä.

Ulla Järvi
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Kuva: Pixmac