Sopiiko kohdunkaulan kaikukuvaus ennenaikaisuuden seulontaan?

Hiljattain julkaistussa artikkelissa esitettiin vahvasti puoltava kanta raskauden puolivälin tienoilla tehtyyn kohdunkaulan kaikukuvausseulontaan, mutta kaiken kaikkiaan menetelmän hyödystä on vaihtelevia näkemyksiä.

Ennenaikaisen synnytyksen ehkäisevään seulontaan käytettävän vaginaalisen kohdunkaulan kaikukuvauksen puolesta esitettiin vahva kannanotto yhteenvetoartikkelissa, jossa myös viitattiin amerikkalaisten erikoislääkäriyhdistysten puoltaviin kantoihin. Kohdunkaulan kaikukuvauksen todettiin täyttävän kaikki kymmenen WHO:n hyvälle seulontamenetelmälle asettamaa kriteeriä: Kyseessä on merkittävin perinataalinen ongelma, lyhentynyt kohdunkaula on hyvä merkki ennenaikaisen synnytyksen uhasta, kohdunkaulan fysiologinen ja poikkeava muutos raskauden aikana on tunnettu, kaulakanavan arviointikriteerit on hyvin määritelty, diagnostinen menetelmä on saatavilla, poikkeavuuden raja-arvot ovat tiedossa ja poikkeavaan löydökseen on hoitomahdollisuus. Lisäksi menetelmä on potilaiden hyväksymä, sen kustannus-hyötysuhde on hyvä, ja se sopii osaksi yleistä ennenaikaisuuden ehkäisyjärjestelmää.

Menetelmää on jo käytetty vaihtelevasti eri puolilla Yhdysvaltoja, ja se voi olla syynä siihen, että ennenaikaiset synnytykset ovat vähentyneet yli 10 % vuodesta 2006. Kirjoittajat arvioivat, että kohdunkaulan kaikukuvauksella voidaan estää yksi ennenaikainen synnytys 357:ää seulottua naista kohden. Esimerkiksi kohdunkaulan syövän seulonnoissa yhden taudin aiheuttaman kuoleman ehkäisemiseksi on seulottava 1 140 naista.

Tässä artikkelissa esitettiin siis vahvasti puoltava kanta raskauden puolivälin tienoilla tehtyyn kohdunkaulan kaikukuvausseulontaan, mutta kaiken kaikkiaan menetelmän hyödystä on vaihtelevia näkemyksiä. Vain osa ennenaikaisista synnytyksistä johtuu kohdunkaulan lyhenemisestä. Laajoja satunnaistettuja tutkimuksia asiasta ei ole, ja erityisesti riskilöydöksen hoito vaginaalisella progesteronilla on hyödyiltään epäselvä.

Lähde:
Khalifeh A, Berghella V. Universal cervical length screening in singleton gestations without a previous preterm birth: ten reasons why it should be implemented. Am J Obstet Gynecol 2016;214:603.e1–5. doi: 10.1016/j.ajog.2015.12.017

Kirjoittaja:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 24/2016.