Suomalaistutkimus: Keskosuus näkyy lihaskunnossa aikuisena

Ennenaikaisena syntyvien lihaskunto voi jäädä ikätovereiden kuntoa huonommaksi.

Ennenaikaisena syntyvien lihaskunto voi jäädä ikätovereiden kuntoa huonommaksi, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Heikompi kunto voi myös altistaa heidät monille sairauksille. Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tekemästä ESTER-tutkimuksesta.

Aiemmissa tutkimuksissa keskosilla ja varsinkin hyvin ennenaikaisena syntyneillä keskosilla on havaittu monia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä jo nuoruudessa. Tämän vuoksi liikunta ja muut sairastumisriskiä vähentävät terveelliset elämäntavat olisivat heille erityisen tärkeitä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 139:n erittäin ennenaikaisena eli ennen 34. raskausviikkoa syntyneen, 247 ennenaikaisena ja 352 täysiaikaisena syntyneen 23-vuotiaan lihas- ja kestävyyskuntotesteihin.

Keskosena syntyneet tekivät testeissä vähemmän punnerruksia kuin täysiaikaisena syntyneet. Lisäksi erittäin ennenaikaisena syntyneiden käden puristusvoima oli heikentynyt, testit osoittivat. Kestävyyskuntoon keskosuus ei vaikuttanut, mutta erittäin ennenaikaisena syntyneet arvioivat kuntonsa heikommaksi kuin täysiaikaisena syntyneet.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä heikko lihaskunto on aiemmin todettu vain alle 1 500 grammaa painavilla pikkukeskosilla. Nyt julkaistujen tulosten perusteella sama näyttäisi koskevan myös muita ennenaikaisena syntyneitä. Suomessa noin 6 prosenttia lapsista syntyy keskosena.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Physical Fitness in Young Adults Born Preterm. Pediatrics 2016;137:110.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia