Sydänperäisiä äkkikuolemia runsaasti keuhkoahtaumapotilailla

Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus ovat parhaat keinot välttyä sekä sydänperäiseltä äkkikuolemalta että keuhkoahtaumataudilta.

Keuhkoahtaumatautia sairastavat saattavat olla tavallista alttiimpia sydänperäisille äkkikuolemille, tuore hollantilaistutkimus osoittaa.

Hollantilaisten tulosten perusteella keuhkoahtaumatautia sairastavat kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman 34 prosenttia todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Tämä havaittiin 24 vuoden seurannan aikana.

Riski on vielä huomattavasti suurempi potilailla, jotka ovat sairastaneet keuhkoahtaumatautia jo viiden vuoden ajan, sekä potilailla, joiden keuhkoahtaumatautiin kuuluu runsaasti pahenemisjaksoja.

Tutkimukseen osallistui 15 000 yli 45-vuotiasta hollantilaista, joita oli seurattu keskimäärin 24 vuoden ajan. Keuhkoahtaumataudin ja äkkikuolemien yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muista syistä johtuvat kuolemat.

Sydänperäiseen äkkikuolemaan menehtyy vuosittain Suomessa arviolta 5 000–10 000 henkilöä ja usein se on sydänsairauden ensimmäinen ilmentymä. Tutkijat toivovatkin, että heidän tuloksensa auttavat lääkäreitä paremmin tunnistamaan sydänperäisen äkkikuoleman vaarassa olevat ja toivottavasti myös ehkäisemään niitä esimerkiksi lääkkeillä. Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus ovat parhaat keinot välttyä sekä sydänperäiseltä äkkikuolemalta että keuhkoahtaumataudilta.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Lue myös: Keuhkoahtaumataudin kustannukset kasvavat

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv121

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.