Sydänpotilaille lähetettiin kannustavia tekstiviestejä – elintavat paranivat

Tutkimukseen osallistuneille lähetettiin riskitekijöitä koskevia automatisoituja tekstiviestejä.

Elämäntapamuutoksiin kannustavat tekstiviestit voivat auttaa sydänpotilaita vähentämään sydänriskitekijöitään ja siten mahdollisesti ehkäisemään uusia oireita, australialaistutkimus osoittaa.

Australialaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä mobiililaitteita hyödyntävä terveydenhoito voi tavoittaa suuren määrän potilaita edullisesti, mutta sen vaikutuksia ei ole tutkittu kovin paljon.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 350 sydäntautipotilasta sai tavallisten hoitojensa lisäksi viikoittain neljä tekstiviestiä puolen vuoden ajan. Osallistujille lähetettiin heille olennaisia riskitekijöitä koskevia automatisoituja tekstiviestejä, jotka valittiin tarkoitusta varten kehitetystä viestivalikoimasta. Verrokkipotilaat saivat vain tavallista hoitoa.

Puolen vuoden seurannan päätteeksi tehdyt terveystarkastukset osoittivat tekstiviestiryhmäläisten parantaneen elintapojaan selvästi enemmän kuin verrokkien. Heidän LDL-kolesterolitasonsa laskivat enemmän, heidän verenpaineensa parani enemmän ja lisäksi he alkoivat liikkua ja laihtuivat enemmän ja lopettivat tupakoinnin todennäköisemmin kuin verrokkiryhmäläiset.

Tutkijat pitävät tuloksiaan rohkaisevina, mutta muistuttavat, etteivät he vielä tiedä, ovatko nyt havaitut muutokset pysyviä tai riittävätkö ne ehkäisemään varsinaisia sydänoireita. Tämän selvittäminen edellyttää pitempiä ja suurempia tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Lue myös:
Kun statiinit tulivat Suomeen
Kohonnut verenpaine on monen sydänongelman taustalla
Jalkojen nosto auttaa sydämen nopeatiheisyyskohtauksessa
Sokeroidut juomat lisäävät sydänriskitekijöitä jo parissa viikossa

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
JAMA 2015;314:12551263

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.