Sydäntautikuolleisuudessa edelleen suuria eroja Euroopassa

Analyysin perusteella miesten sydäntautikuolleisuus on suurinta Ukrainassa ja Turkmenistanissa, missä sadastatuhannesta miehestä vuosittain yli 1 500 menehtyy sydänsairauksiin. Useat Itä-Euroopan maat ovat lähellä samaa tasoa.

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat Euroopassa noin neljä miljoonaa kuolemaa joka vuosi. Euroopan maiden välillä on kuitenkin suuria eroja, tuore tutkimus osoittaa. Suurinta sydäntautikuolleisuus on Itä-Euroopassa.

European Heart Journalin julkaisemassa analyysissa käytettiin WHO:n määritelmää, jossa Eurooppaan luetaan kaikkiaan 53 maata.

Analyysin perusteella miesten sydäntautikuolleisuus on suurinta Ukrainassa ja Turkmenistanissa, missä sadastatuhannesta miehestä vuosittain yli 1 500 menehtyy sydänsairauksiin, mutta useat Itä-Euroopan maat ovat lähellä samaa tasoa. Alhaisin kuolleisuus eli alle 300 kuolemaa sataatuhatta miestä kohden on Ranskassa, Espanjassa ja Israelissa.

Naisten sydäntautikuolleisuus on vähäisintä Ranskassa, Espanjassa, Tanskassa, Israelissa, Norjassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Iso-Britanniassa, missä vain alle 250 naista sadastatuhannesta menehtyy sydänsairauksiin. Suurinta kuolleisuus on Itä-Euroopassa ja etenkin Makedonian tasavallassa, Ukrainassa, Moldovassa, Kirgisiassa, Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa. Niissä sydänsairaudet tappavat vuosittain yli tuhat naista sadastatuhannesta.

Suomi sijoittuu vertailussa keskikastiin. Meillä sadastatuhannesta miehestä vuosittain noin 500 menehtyy sydänsairauksiin. Yhtä monesta naisesta menehtyy noin 300. Suomessa sekä miesten että naisten sydäntautikuolleisuus on laskenut edeltävän vuosikymmenen aikana, ja samanlainen kehitys on tapahtunut myös suuressa osassa Euroopan maista. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat silti noin 45 prosenttia eurooppalaisten kuolemista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv428

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.