Synnytykset loppuvat Oulaskankaalla

Synnytykset loppuvat, koska Valvira ei usko sairaalan mahdollisuuksiin parantaa vastasyntyneiden tehostettua valvontaa.

Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa ollaan pettyneitä Valviran määräykseen synnytystoiminnan lopettamisesta.

Valvira on määrännyt synnytystoiminnan lopetettavaksi ensi maaliskuun loppuun mennessä. Vastasyntyneiden hoito ei Valviran mukaan täytä potilasturvallisuuden ja lainsäädännön vaatimuksia.

Ylilääkäri Antti Hakalan mukaan Oulaskankaalla on tehty paljon työtä Valviran vaatimusten täyttämiseksi.

Sairaalaan oli tarkoitus perustaa kaksipaikkainen hoitoyksikkö huonokuntoisia vastasyntyneitä varten. Ensimmäiset kätilöt olivat juuri aloittaneet koulutuksen sitä varten OYS:n vastasyntyneiden teho-osastolla. Myös tilat hoitoyksikköä varten oli varattu ja tarvittavat laitteet aiottiin hankkia.

– Olimme jo sopineet Oulun kanssa säännölliset jatkokoulutukset taitotason ylläpitämiseksi.

Valvira kuitenkin näkee, että pienistä potilasmääristä johtuen sairaalassa ei kyetä takaamaan riittävää osaamista. Myös hoitohenkilökunnan resursoinnissa vastasyntyneiden hoitoon havaittiin puutteita.

Viime vuonna Oulaskankaalla syntyi 911 lasta. Tänä vuonna syntyneiden määrä näyttää nousevan tuhannen pintaan.

– Tässä maassa on monta sairaalaa, jossa on plus miinus tuhat synnytystä vuodessa. Jos tuhannen vuosittaisen synnytyksen yksikössä ei pystytä pitämään koulutustasoa ja valvontamahdollisuuksia Valviran vaatimalla tasolla, koskeeko tämä kaikkia sen kokoisia sairaaloita, vai ainoastaan meitä, Hakala kysyy.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri voi vielä tehdä asiasta oikaisupyynnön hallinto-oikeuteen. Sairaanhoitopiirin johtaja Aino-Liisa Oukka kertoo, että sairaanhoitopiirin hallitus kokoontuu maanantaina ja silloin asiasta keskustellaan.

Jos Valviran määräys jää voimaan, alueen synnytykset keskittyvät Ouluun ja Kokkolaan. Pisimmät synnytysmatkat tulevat olemaan noin 200 kilometrin luokkaa.

Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Mauri Helenius