Talouskriisi yhteydessä itsemurhien lisääntymiseen

Nykyinen talouskriisi on vaikuttanut itsemurhien lisääntymiseen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Erityisesti miesten itsemurhien määrä kasvoi, kertoo BMJ.

BMJ:ssä julkaistun tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaiden eurooppalaisten miesten itsemurhat kasvoivat 11,7 %, kun taas Yhdysvalloissa lisääntyivät 45–64-vuotiaiden miesten itsemurhat 5,2 %. Vuonna 2009 työttömyys lisääntyi tutkitussa joukossa 37 % ja bruttokansantuote väheni 3 % talouskriisin seurauksena.

Tutkimuksessa oli mukana 54 maata vuosina 2008–2010.

Naisten itsemurhat eivät lisääntyneet Euroopassa. Yhdysvalloissa puolestaan naisten itsemurhien luvut kasvoivat vain vähän.

Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi on vaikuttanut itsemurhalukujen kasvuun. Tutkijoiden mukaan itsemurhien lisääntyminen on yhteydessä työpaikkojen vähenemiseen.

Oxfordin, Bristolin ja Hong Kongin yliopistojen tutkijat käyttivät Maailman terveysjärjestön WHO:n, Yhdysvaltojen tartuntatautiviraston CDC:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tietokantoja.

Itsemurhat vähentyneet Suomessa

Suomessa tehtiin itsemurhia 8 % vähemmän vuonna 2010 kuin edellisenä vuonna Tilastokeskuksen mukaan. Itsemurhien määrä on ollut pienempi viimeksi vuonna 1967.

Itsemurhan teki 718 miestä ja 236 naista vuonna 2010. Seuraavana vuonna itsemurhaan päätyi 912 henkilöä, joista miehiä oli 710.

Itsemurhien määrä oli suurimmillaan vuonna 1990, jolloin Suomessa tehtiin yhteensä 1 520 itsemurhaa.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Vanhemman itsemurhayritys lisää nuoren itsemurhayrityksen riskiä
Mikä auttaa itsemurhaa yrittänyttä?
Syömishäiriöt lisäävät kuolleisuutta
Mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyden sukupuolierot
Nuorten masennusta voidaan ehkäistä
Koulukiusaaminen näkyy aikuisuuden psyykkisenä oireiluna