Tuberkuloositartunnat vähenevät Suomessa

Suomessa suurin osa tuberkuloositapauksista todetaan edelleen vanhuksilla, joilla aiempi tuberkuloositartunta aktivoituu vastustuskyvyn heiketessä. Maahanmuuttajat korkean ilmaantuvuuden maista ovat kuitenkin kasvava ryhmä tuberkuloosipotilaiden joukossa.

Suomessa todettujen tuberkuloositapausten määrä on laskussa. Viime vuonna tuberkuloositartuntoja todettiin alle 300, mikä on vähemmän kuin koskaan aiemmin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu. Suurin osa tapauksista on keuhkotuberkuloosia.

Väheneminen johtuu siitä, että tähän asti suurin osa tuberkuloositapauksista on todettu vanhuksilla, joilla lapsuuden- tai nuoruudenaikainen tuberkuloositartunta on aktivoitunut vastustuskyvyn heikkenemisen myötä. Kun lapsuudessaan tuberkuloositartunnan saaneiden vanhusten määrä vähenee, myös taudin ilmaantuvuus vähenee.

Kasvava ryhmä tuberkuloosipotilaiden joukossa ovat maahanmuuttajat maista, joissa tuberkuloosin ilmaantuvuus on suuri. Heidän osuutensa kaikista tuberkuloositapauksista on tällä hetkellä 25–30 %.

– Tauti on Suomessa hyvin hoidettavissa. Meillä on ollut vain vähän multiresistenttiä tuberkuloosia, vaikka sitä lähialueillamme tavataan, Ruutu sanoo.

Hän painottaa, että lääkäreiden kannattaisi muistaa keuhkotuberkuloosin mahdollisuus silloin kun riskiryhmiin kuuluvalla potilaalla on pitkittynyt yskä, ettei diagnosointi viivästyisi. Tuberkuloosia epäiltäessä potilaalta pitäisi ottaa keuhkoröntgenkuva ja tuberkuloosivärjäys ja -viljely ysköksistä.

– Riskiryhmiä ovat korkean ilmaantuvuuden maista tulevien maahanmuuttajien lisäksi huumeiden tai alkoholin väärinkäyttäjät, joiden keskuudessa tauti voi levitä pitkään, koska oireinen henkilö ei hakeudu lääkäriin.

Eilen Turun kaupunki tiedotti, että Turussa on todettu vuoden aikana kuusi toisiinsa ilmeisesti yhteydessä olevaa keuhkotuberkuloositartuntaa.

– Ensimmäinen tapaus todettiin vuosi sitten. Viisi muuta löydettiin altistuneiden joukosta. Kaikista ei kuitenkaan ole vielä saatu mikrobiologista varmennusta tartunnan alkuperästä, kertoo Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: CDC

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.