Tupakka-askin kuvalliset terveysvaroitukset kannustavat lopettamaan

Tupakoinnin haittoja esittävät kuvat tupakka-askeissa lisäävät tupakoinnin lopettamisyrityksiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tupakoinnin haittoja esittävät kuvat tupakka-askeissa lisäävät tupakoinnin lopettamisyrityksiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Uuden tupakkalain myötä tällaiset varoituskuvat ovat tulossa tupakkapakkauksiin myös Suomessa.

Jama Internal Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tämä havaittiin runsaan 2 100 tupakoitsijan kokeessa. Osana tutkimusta osallistujat saivat tupakkansa neljän viikon ajan joko varoituskuvallisissa askeissa tai askeissa, joissa terveyshaitoista kerrottiin vain teksteillä. Varoituksissa käytetään esimerkiksi kuvia tupakan aiheuttamista suusyövistä.

Tupakkansa varoituskuvallisista askeista polttaneet yrittivät lopettaa tupakoinnin muita todennäköisemmin, tulokset osoittivat. Heistä 40 prosenttia yritti lopettaa, kun tekstivaroitusryhmäläisistä lopettamista yritti 34 prosenttia. Kuvallisia askeja käyttäneistä myös useampi harkitsi lopettamista, pohti tupakoinnin haittoja, oli jättänyt savukkeita polttamatta ja suhtautui tupakointiin negatiivisemmin. Seurannan loppupuolella myös jonkin verran useampi heistä oli onnistunut pysyttelemään ilman tupakkaa ainakin viikon verran.

Tutkimuksen lyhyt kesto ei mahdollistanut pitempiaikaisten vaikutusten selvittämistä, mutta on mahdollista, että pitemmässä seurannassa vaikutukset olisivat olleet suuremmat. Joka tapauksessa yhdysvaltalaisten havainnot viittaavat kuvallisten varoitusten lisäävän tupakoinnin lopettamisyrityksiä ja siten ne myös tukevat Suomen hallituksen tupakkalakiesitystä. Kuvallisten varoitusten lisäksi lakiin on kaavailtu mm. mentolisavukkeiden kieltoa sekä parveketupakoinnin ja maahantuonnin rajoittamista. Uusi laki on tulossa voimaan tänä vuonna.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Effect of Pictorial Cigarette Pack Warnings on Changes in Smoking Behavior. JAMA Internal Medicine 2016.

Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Kuva: Panthermedia