Tutkijat pohtivat: Ruskea rasva voi olla itsemurhien riskitekijä

Tutkijoiden mukaan ihmisen ruumiinlämmön säätelyyn ja aineenvaihduntaan vaikuttavan ruskean rasvakudoksen toiminta saattaa olla poikkeavan voimakasta masentuneilla ja heistä etenkin itsemurhaan kuolleilla.

Lääkärilehden Verkossa ensin -palstalla julkaistussa tutkimuksessa on tutkittu itsemurhia Euroopassa vuosina 1950–2012. Kaikkiaan itsemurhia tehtiin tuona aikana 4 800 000. Miesten itsemurhien määrä oli lähes 3 700 000, naisten yli miljoona.

Tutkijat huomauttavat, että elinympäristön olosuhteet ja siinä ilmenevät muutokset vaikuttavat ihmiseen myös fysiologisesti ja ovat siten osaltaan vaikuttamassa myös itsemurhiin. Tutkimusjaksolla lämpötilat ovat maailmanlaajuisesti kohonneet ja sääilmiöt äärevöityneet.

Tutkijoiden mukaan ihmisen ruumiinlämmön säätelyyn ja aineenvaihduntaan vaikuttavan ruskean rasvakudoksen toiminta saattaa olla poikkeavan voimakasta masentuneilla ja heistä etenkin itsemurhaan kuolleilla. Ruskean rasvan liikatoiminta parantaa kylmänsietoa, mutta heikentää lämmönsietoa, mistä syystä lämpö voi rasittaa poikkeavan paljon niiden elimistöä, joilla on ruskean rasvan liikatoimintaa. Stressaavat elämäntilanteet samoin kuin alkoholin liikakäyttö ja keväisin voimistuva auringonpaiste voivat pahentaa oireita.

Aikaisemman tutkimuksen perusteella tiedetään, että miehet saattavat olla ruskean rasvan toimintahäiriöille herkempiä kuin naiset. Tutkijoiden mukaan kyse voi olla myös siitä, että miehet altistuvat kylmälle ilmalle tai muille ruskeaa rasvaa aktivoiville tekijöille käyttäytymisensä takia useammin kuin naiset. Miehet saattavat altistua myös pitempään sellaisille olosuhteille, joissa ruskea rasva pääsee herkästi yliaktivoitumaan.

Tutkijoiden mukaan ruskean rasvan toimintaan ja lämmönsäätelyyn kohdistuu tällä hetkellä kasvava mielenkiinto. Itsemurhien ikäriippuvuuden kannalta yksi tärkeimmistä kysymyksistä on selvittää, voiko ruskea rasva yliaktivoitua vanhemmalla iällä. Ruskean rasvan toimintahäiriöt vanhemmiten voisivat tehdä ymmärrettäväksi itsemurhien kohdalla sitä ilmiötä, miksi itsemurhaan päädytään osassa maista useammin vanhemmissa ikäryhmissä.

Iäkkäiden itsemurhien riskitekijöitä pidetään myös muun muassa miessukupuolta, leskeksi jäämistä, mielenterveyden häiriöitä sekä somaattisia sairauksia. Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Lue myös: Mikä ihmeen ruskea rasva?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia