Tutkijat: Suuri osa Alzheimer-tapauksista ehkäistävissä elintavoilla

Kun tutkijat kävivät läpi kaikki aineistot ja niissä havaitut riskitekijät, he löysivät lopulta yhdeksän ehkäistävissä olevaa riskitekijää, joilta välttyminen tai joiden hoitaminen voisi estää mahdollisesti jopa kaksi kolmannesta Alzheimer-tapauksista.

Merkittävä osa Alzheimerin taudeista saattaisi olla ehkäistävissä, jos  tietyt riskitekijät saataisiin hoidettua. Tuoreen tutkimuksen mukaan tärkeimpiä riskitekijöitä on alle kymmenen.

Tutkimuksen tulokset perustuvat yli 90 tutkimuksen aineistoihin ja 5 000 potilaan tietoihin.

Kun tutkijat kävivät läpi kaikki aineistot ja niissä havaitut riskitekijät, he löysivät lopulta yhdeksän ehkäistävissä olevaa riskitekijää, joilta välttyminen tai joiden hoitaminen voisi estää mahdollisesti jopa kaksi kolmannesta Alzheimer-tapauksista. Nämä olivat ylipaino, tupakointi, sepelvaltimon ahtautuminen, masennus, aikuistyypin diabetes, veren suuri homokysteiinipitoisuus, korkea verenpaine, iän mukana syntyvä hauraus sekä alhainen koulutustaso.

Suureen osaan edellä listatuista riskitekijöistä voi vaikuttaa elintavoilla ja etenkin ruokavaliolla. Myös lääkitykset, kuten kolesteroli- ja verenpainelääkitykset, pienentävät riskejä, tutkijat kirjoittavat.

Alzheimerin taudin uskotaan syntyvän ulkoisten tekijöiden sekä perimän vaikutuksesta, joten kaikkia sairastumisia ei saada estettyä riskitekijöihin puuttumalla. Ehkäisyyn panostaminen on silti viisasta, koska Alzheimerin tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Lue myös:
Arvostava vuorovaikutus hoitaa muistisairasta
10 kysymystä: Alzheimerin tauti työikäisillä 

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015;DOI:10.1136/jnnp-2015-310548

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.