Tutkimus: Avioliitto auttaa toipumaan leikkauksesta

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, ja varsinkin miehillä pitkä avioliitto tai parisuhde ennustaa pitempää ja terveempää elämää.

Naimisissa olevat saattavat toipua sydänleikkauksesta muita potilaita paremmin, tuore tutkimus osoittaa. Ero havaitaan verrattuna sinkkuihin, eronneisiin ja leskeytyneisiin.

Tutkimuksen mukaan eronneet, sinkut ja lesket kuolevat tai joutuvat riippuvaiseksi ulkopuolisesta avusta noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa olevat. Tämä havaitaan sydänleikkausta seuraavien kahden vuoden aikana.

Jama Surgery -lehden julkaisemat tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta todennäköisesti puolisot auttavat leikkauksen jälkeisessä hoidossa ja kuntoutumisessa. Puoliso voi vaikuttaa myös hoitopaikan valintaan ja moniin muihin potilaan ennusteeseen liittyviin seikkoihin.

Tulokset perustuvat 1 600 yli 50-vuotiaan sydänleikkauspotilaan seurantatietoihin. Potilaista 65 prosenttia oli naimisissa, 12 prosenttia oli eronnut tai leskeytynyt ja 12 prosenttia oli naimattomia.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, ja varsinkin miehillä pitkä avioliitto tai parisuhde ennustaa pitempää ja terveempää elämää. On myös mahdollista, että terveysseikat ja elintavat vaikuttavat siihen ketkä ylipäätään päätyvät naimisiin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Surgery 2015;DOI: doi:10.1001/jamasurg.2015.3240

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.