Tutkimus: Bentsodiatsepiinit eivät altista dementialle

Rauhoittavat bentsodiatsepiini-lääkkeet eivät yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurenna riskiä sairastua dementiaan, vaikka niin on epäilty.

Rauhoittavat bentsodiatsepiini-lääkkeet eivät yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurenna riskiä sairastua dementiaan, vaikka niin on epäilty. Havainto on tervetullut, sillä bentsodiatsepiinit ovat yleinen lääke varsinkin iäkkäillä.

Bentsodiatsepiineja käytetään mm. ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon, mutta ne saattavat aiheuttaa monia haittavaikutuksia, kuten kaatuilua, sekavuutta ja muistin heikkenemistä. Joissain tutkimuksissa lääkitykset on yhdistetty myös suurentuneeseen dementiariskiin.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa dementiariski oli hieman suurentunut lyhyitä betsodiatsepiinikuureja saaneilla, mutta ei potilailla, joiden lääkitykset kestivät pitkään. Jos bentsodiatsepiinit todella suurentaisivat dementiariskiä, riskin pitäisi olla selvästi suurempi pitkään lääkkeitä käyttäneillä, tutkijat kirjoittavat. Näin ollen on epätodennäköistä, että pieniinkään annoksiin ja lyhyisiin lääkityksiin liitetty vaikutus johtuisi bentsodiatsepiineista. Todennäköisempää on, että yhteys selittyy sillä, että lääkkeillä hoidetaan varhaiseen dementiaan kuuluvia ns. prodromaalisia oireita.

Yhdysvaltalaisten tutkimus perustui 3 400 yli 65-vuotiaan seitsenvuotiseen seurantaan. Tutkijoilla oli käytössään apteekkirekisteritiedot osallistujien käyttämistä lääkkeistä kymmenen vuoden ajalta.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde:
Benzodiazepine use and risk of incident dementia or cognitive decline: prospective population based study. BMJ 2016;352:i90.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Bentsodiatsepiineja ei pidä kauhistella
Bentsodiatsepiinien käyttö yleistyy jo ennen Alzheimerin taudin toteamista