Tutkimus: Pneumokokkikantajuuden ja äkillisen välikorvatulehduksen yhteys lapsilla

Äkillisen välikorvatulehduksen kehittyminen oli todennäköisintä silloin, kun kantajuus oli alkanut hengitystietulehduksen alkuvaiheen yhteydessä.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin pneumokokkikantajuuden luonnollista kulkua ja pneumokokin aiheuttaman välikorvatulehduksen syntyä suomalaisilla lapsilla. Tutkimukseen osallistui yli 300 lasta ja heitä seurattiin 2 kuukauden iästä 2 vuoden ikään asti ennen pneumokokkikonjugaattirokotteiden käyttöönottoa.

Melkein kaikki lapset kantoivat pneumokokkia vähintään kerran ensimmäisten kahden ikävuoden aikana. Keskimäärin pneumokokkeja oli nenänielussa terveenäkin noin joka kolmannella yli puolivuotiaalla lapsella.

Pneumokokkikantajuus lisääntyi iän myötä ja hengitystietulehduksen aikana. Tutkimuksen mukaan hengitystietulehduksen alkuvaiheen yhteydessä lapsilla oli yli kolme kertaa suurempi todennäköisyys tulla kantajaksi kuin terveenä.

Yhteys välikorvatulehdukseen

Äkillisen välikorvatulehduksen kehittyminen oli todennäköisintä silloin, kun kantajuus oli alkanut hengitystietulehduksen alkuvaiheen yhteydessä. Lähes 80 prosenttia korvatulehduksista oli alle kuukauden ajan nielussa olleen pneumokokin aiheuttamia.

Korvatulehdusriski oli paljon pienempi, jos pneumokokki oli ollut nielussa yli kuukauden ennen hengitystietulehduksen alkua, tai jos kantajuus oli alkanut yli viikko hengitystietulehduksen alkuvaiheen jälkeen.

Aikaisempi kantajuus vähensi saman pneumokokkityypin aiheuttaman välikorvatulehduksen todennäköisyyttä. Välikorvatulehdus oli tuskin koskaan pneumokokin aiheuttama, jos bakteeria ei löytynyt samanaikaisesti nenänielusta. Pneumokokkikantajuus ei liittynyt merkittävästi sukupuoleen eikä vuodenaikaan, mutta antibioottihoito vähensi kantajuutta lyhytaikaisesti.

Väitöstutkimus vahvistaa, että pneumokokkikantajuuden luonnollinen kulku on suomalaisilla lapsilla samanlaista kuin muuallakin länsimaissa. Tutkimuksen tehneen lääketieteen lisensiaatti Ritva Syrjäsen mukaan tieto auttaa suunnittelemaan pneumokokkitautien ennalta ehkäisyä sekä ymmärtämään pneumokokkirokotusten vaikutuksia.

LL Ritva Syrjäsen korva-, nenä- ja kurkkutautiopin alaan kuuluva väitöskirja Relationship between nasopharyngeal carriage and acute otitis media due to Streptococcus pneumoniae among Finnish children aged less than two years (Pneumokokkibakteerin nenänielukantajuuden ja äkillisen välikorvatulehduksen yhteys suomalaisilla alle kaksivuotiailla lapsilla) tarkastetaan 13.3.2015.

Lue lisää pneumokokista täältä.

Lähde:
Tampereen yliopisto

Kuva:
Panthermedia