Tutkimus: Ranskalaisia perunoita syövät alttiita diabetekselle

On todennäköistä, että diabetesriski liittyy ranskalaisten perunoiden sisältämiin haitallisiin transrasvahappoihin.

Perunoita ja varsinkin ranskalaisia perunoita päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin. Perunoiden korvaaminen täysjyvätuotteilla pienentää riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä kattavat 130 000 naisen ja 40 000 miehen terveystiedot. Runsaat 15 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen tutkimusten 10–26-vuotisten seurantojen aikana.

Päivittäin ainakin yhden annoksen perunoita syövät sairastuivat diabetekseen noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät perunoita harvemmin kuin kerran viikossa.

Yhteys koski keitettyjä, paistettuja ja soseutettuja perunoita, mutta pääasiassa ranskalaisia perunoita. Onkin todennäköistä, että diabetesriski liittyy perunan sijaan ranskalaisten perunoiden sisältämiin haitallisiin transrasvahappoihin. Osallistujien ikä, sukupuoli, elämäntavat ja muu ruokavalio eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia