Työterveyslaitos aloittaa yt-neuvottelut

Yt-neuvottelut kohdistuvat ensimmäistä kertaa Työterveyslaitoksen koko henkilökuntaan.

Työterveyslaitos aloittaa yt-neuvottelut ensi viikolla. Ne kohdistuvat ensimmäistä kertaa laitoksen koko henkilökuntaan. Yt-neuvottelut johtavat alustavien arvioiden mukaan enintään 50 työsuhteen päättymiseen. Työterveyslaitoksessa on noin 800 työsuhdetta. Lääkäreitä siellä työskentelee noin 75.

– Meille on tietysti hyvin tärkeää, että toimimme myös tässä tilanteessa Työterveyslaitoksen arvojen mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että pidämme ihmisistä huolta, sanoo laitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Yt-neuvottelujen taustalla on Työterveyslaitoksen valtionavun merkittävä väheneminen lähivuosina.

– Suurin uhka on viime keväänä tehty kehysriihipäätös, jossa Työterveyslaitoksesta, THL:sta ja Säteilyturvakeskuksesta leikataan 30 miljoonaa euroa vuoden 2015 alusta. Kohdennettuja päätöksiä ei vielä ole, mutta olen ymmärtänyt, ettei hallitus tule perääntymään tästä päätöksestä, Vainio sanoo.

Valtionapuja vähentää myös tutkimuslaitosuudistus ja ensi vuonna erityisesti valtion tuottavuusohjelmasta johtuva valtionavun väheneminen.

– Nämä yhdessä ovat johtaneet niin suureen säästötarpeeseen, ettei säästöjä pystytä tekemään hakematta niitä myös henkilöstöpuolelta. Henkilöstömenot ovat kaksi kolmasosaa laitoksen budjetista.

Vainion mukaan laitoksen toimintaan vaikuttaa myös yleinen taloudellinen tilanne.

– Kun maan talous on hitaan kasvun vaiheessa, meidän palvelujemme kysyntä on vähentynyt selvästi eräillä alueilla, erityisesti työhyvinvointipalvelujen puolella.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Mikko Käkelä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Pekka Puska leikkauksista: Ei ole viisasta
Kokemus työn epävarmuudesta voi lisätä sydäntaudin riskiä
Kehysriihi talloi tutkimusta