Ummetus voi edeltää Parkinsonin tautia

Havainnot vahvistavat näyttöä ummetuksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Parkinsonin tautia sairastavat usein potevat pahaa ummetusta, joka ei välttämättä helpota edes lääkkeillä. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella ummetus saattaa kuitenkin ilmaantua jo vuosia ennen Parkinson-diagnoosia ja siten olla ensimmäisiä merkkejä taudin kehittymisestä.

Tulosten perusteella ummetusta potevien riski sairastua myöhemmin Parkinsonin tautiin oli yli kaksi kertaa suurempi kuin henkilöiden, jotka eivät kärsi ummetuksesta. Yhteys havaittiin jopa potilailla, jotka sairastuivat Parkinsonin tautiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Havainnot vahvistavat näyttöä ummetuksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On siis mahdollista, että ummetus on ensimmäisiä merkkejä keskushermostomuutoksista, jotka myöhemmin johtavat Parkinsonin tautiin, mutta yhtä hyvin taustalla voi olla jokin kolmas tekijä, joka altistaa sekä ummetukselle että Parkinsonin taudille.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat runsaan 740 000 potilaan terveystiedoista. Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Lue myös:
Diabeteslääke ehkäisemään Parkinsonin tautia?
Suoliston bakteereilla ehkä rooli Parkinsonin taudin kehittymisessä
Aivostimulaattori vähentää Parkinson-potilaan kipuja, mutta ei estä uusia

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015;DOI:10.11.36/jnnp-2015-311680

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.