Unen pituuden muutokset yhteydessä diabetesriskiin

Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti huomion arvoinen. Tulokset eivät kuitenkaan kerro johtuuko yhteys juuri yöunien pituudesta vai joistain elintapojen ja elämäntilanteiden muutoksista, jotka vaikuttavat sekä uneen että diabetesriskiin.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet lyhyiden yöunien liittyvän suurempaan riskiin sairastua diabetekseen, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös muutokset yöunien pituudessa voivat vaikuttaa diabetesriskiin.

Diabetologia-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että yöunien pidentyminen vuosien varrella suurentaa diabetesriskiä riippumatta monista elintavoista. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta silti huomion arvoinen.

Tutkimus perustuu tunnetun NHANES-tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 59 000 yhdysvaltalaisen 55–83-vuotiaan sairaanhoitajanaisen seurantiedoista. Naisilta kysyttiin yöunien pituudesta vuonna 1986 ja uudelleen vuonna 2000. Ruokavalio, liikunta ja monet muut elintavat selvitettiin 2–4 vuoden välein.

Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta vuonna 2000 seurannan alkaessa, mutta vuoteen 2012 mennessä heistä 3 500:lla oli todettu diabetes.

Riski sairastua oli hieman suurentunut naisilla, jotka vuosien 1986 ja 2000 välillä olivat alkaneet nukkua ainakin kaksi tuntia pitempiä yöunia. Myös jatkuvasti alle kuusituntisia yöunia nukkuvien sairastumisriski oli suurentunut, mutta tämä yhteys katosi, kun analyysissa huomioitiin osallistujien painoindeksi.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat yöunien pituudessa tapahtuvien muutosten vaikuttavan diabeteksen kehittymiseen. Tulokset eivät kuitenkaan osoita johtuuko yhteys juuri yöunien pituudesta vai joistain elintapojen ja elämäntilanteiden muutoksista, jotka vaikuttavat sekä uneen että diabetesriskiin.

Lue myös:
Verensokeri kertoo diabeteksen riskistä
Katkonainen uni laskee eniten mielialaa

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3775-5

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.