Uniapnea saattaa suurentaa eteisvärinän vaaraa

Uniapnea on tiedetty eteisvärinän riskitekijäksi tätä ennenkin, mutta tulokset lisäävät näyttöä ja osoittavat yhteyden näkyvän myös eri etnisissä ryhmissä.

Pahaoireista uniapneaa sairastavat voivat olla tavallista alttiimpia sairastumaan myös eteisvärinä-rytmihäiriöön. Pelkkä kuorsaaminen ei lisää sairastumisriskiä, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

Uniapnea on tiedetty eteisvärinän riskitekijäksi tätä ennenkin, mutta tulokset lisäävät näyttöä ja osoittavat yhteyden näkyvän myös eri etnisissä ryhmissä. Tutkimukseen osallistui 4 400 yhdysvaltalaista, joista runsaat 200 sairastui eteisvärinään keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana.

Kun tutkijat selvittivät, kuinka moni sairastuneista poti uniapneaa tai kuorsasi, he havaitsivat eteisvärinätapaukset lähes kaksi kertaa yleisemmiksi uniapneapotilailla. Kuorsaaminen ei liittynyt eteisvärinän riskiin. Tutkimuksen alussa osallistujista 180 sairasti lääkärin diagnosoimaa uniapneaa ja 1 100 kuorsasi.

Hiljattain julkaistu tutkimus osoitti uniapnean hoitamisen myös vähentävän eteisvärinäoireiden uusiutumista. Onkin mahdollista, että uniapnean varhainen toteaminen ja hoitaminen ehkäisevät eteisvärinän kehittymistä. Uniapneaa hoidetaan CPAP-ylipainehengityshoidolla.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Lähde:
American Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/aje/kwv004

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.