Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruoka, liikunta ja painonpudotus ovat tehokasta hoitoa ylipainoisille uniapneapotilaille, ja hoidon hyödyt säilyvät vuosia.

Suomalaistutkimuksen mukaan painonpudotus on tehokas hoito lievää uniapneaa sairastaville ylipainoisille potilaille. Uniapnean paheneminen saadaan suurimmalla osalla potilaista ehkäistyä. Samanaikaisesti uniapneaoireiden paranemisen myötä havaittiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöiden korjaantumista sekä edullisia sydänvaikutuksia. Moni tutkimuksen elämäntaparyhmän potilaista pystyi lisäksi lopettamaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkityksensä seurantajakson aikana.

JAMA Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa selkeästi osoitetaan painonpudotukseen tähtäävän uniapneapotilaiden elämäntapahoidon hyödyllisten vaikutusten säilyvän usean vuoden seurannassa.

Tutkimus toteutettiin KYS:ssä ja Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2004–2013. Tutkimusaineisto koostui vuosina 2004–2006 sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetetyistä potilaista. He olivat työikäisiä, ylipainoisia ja sairastivat lievää uniapneaa.

Potilaat satunnaistettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään: joko elämäntapahoitoon tai seurantaryhmään. Elämäntapahoito kesti vuoden, ja sen tavoitteena oli painonpudotus muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi ja lisäämällä hyötyliikuntaa. Tämän jälkeen potilaiden terveydentilaa ja etenkin mahdollista muutosta uniapnean vaikeusasteessa seurattiin neljän vuoden ajan.

– Uniapnean vaikeutuminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnea kehittyy tyypin 2 diabeteksen tavoin yleensä hiljalleen, mutta tällä hetkellä terveydenhuollossa ei ole minkäänlaisia uniapnean ehkäisymalleja toisin kuin diabeteksessa, tutkimusjohtaja Henri Tuomilehto toteaa.

Painonpudotuksen vaikutuksia mitattiin yöllisellä unirekisteröinnillä sekä potilaan kokemilla oireilla. Lisäksi selvitettiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan liittyviä seikkoja. Potilaat kävivät tutkimuskäynneillä tutkimuksen alkaessa ja viisi vuotta aloituksesta.

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.