Uniongelma keski-iässä yhteydessä dementiariskiin

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan uniongelmista kärsivät miehet sairastuvat dementiaan noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin ikätoverit, joilla ei ole uniongelmia.

Keski-iässä uniongelmista kärsivät saattavat sairastua tavallista todennäköisemmin dementiaan myöhemmin elämässään, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella toistuvista uniongelmista kärsivät miehet sairastuvat dementiaan noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin ikätoverit, joilla ei ole uniongelmia. Miehet olivat 42–62-vuotiaita seurannan alkaessa vuonna 1984.

Unihäiriöiden yhteys dementiaan havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien elämäntavat, sairaudet, perinnöllinen dementia-alttius ja lukuisia muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Päiväväsymys ja unen määrä eivät vaikuttaneet dementiariskiin.

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta uniongelmat voivat mm. nostaa verenpainetta ja lisätä sydänriskitekijöitä, jotka altistavat dementialle.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä. Tutkimus kattoi vuodet 1984–2014, ja tuona aikana dementiaan sairastui hieman alle 300 miestä.

Self-reported sleep disturbance and incidence of dementia in ageing men. Journal of Epidemiology & Community Health 2016;DOI:10.1136/jech-2016-207764.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia